Probiotica mogelijk gunstig bij hooikoorts

dinsdag 7-juli-2015

Steeds meer mensen hebben last van allergieën, waaronder hooikoorts. Probiotica bieden mogelijk uitkomst, blijkt uit een meta-analyse van het Vanderbilt Medical Center in Nashville.

 

De effecten van probiotica op hooikoorts werden binnen de meta-analyse op drie vlakken onderzocht: symptomen van hooikoorts, levenskwaliteit en serum immunoglobuline (IgE). IgE is een belangrijke marker voor allergische aandoeningen.

 

Er werden 23 onderzoeken gebruikt, waaraan in totaal 1919 patiënten deelnamen. Uit 17 van deze onderzoeken kwam naar voren dat het gebruik van probiotica minstens op één vlak een significant klinisch effect had. Vooral de levenskwaliteit werd gunstiger beoordeeld door de patiënt en/of het aantal symptomen van hooikoorts nam af.

 

Wanneer men het gemiddelde nam van alle onderzoeken, bleef alleen de toename in de levenskwaliteit overeind. De afname van symptomen was niet meer significant en ook het serumgehalte IgE leek niet te dalen. De onderzoekers wijden dit tegenstrijdige resultaat aan de verschillen in opzet tussen de afzonderlijke klinische trials, waaronder de samenstelling van de patiëntengroep en de gebruikte probiotica, waardoor resultaten lastig te vergelijken zijn.

 

Desalniettemin stellen de onderzoekers dat probiotica bij hooikoortspatiënten voor een verbetering kunnen zorgen van levenskwaliteit, maar ook de symptomen.

Bron

Alexander E. Zajac MD,  Austin S. Adams MD, Justin H. Turner MD, PhD, A systematic review and meta-analysis of probiotics for the treatment of allergic rhinitis, International Forum of Allergy & Rhinology, Volume 5, Issue 6,  pages 524–532, June 2015