Remko Kuipers over hart- en vaatziekten

dinsdag 23-juni-2020

Op 29 juni organiseerden wij een webinar met Remko Kuipers, cardioloog bij het OLVG. Remko heeft jarenlang les gegeven bij Natura Foundation in evolutionaire geneeskunde. Het feit dat hij is gepromoveerd in evolutionaire geneeskunde maakt dat hij met een brede blik kijkt naar gezondheid en het oplossen van ziekte. Vanuit zijn expertise als cardioloog praat hij u bij over veelvoorkomende hart- en vaatziekten en interventies die u als gezondheidsprofessional kunt doen, preventief en curatief.

Remko studeerde farmacie en geneeskunde.Hij promoveerde onder leiding van Frits Muskiet aan het UMCG opevolutionaire geneeskundeen de rol van visvetzuren, cholesterol en hetoerdieet. Daarvoor deed hij jarenlang onderzoek bij verschillende primitief levende stammen in Tanzania.Hij specialiseerde zich vervolgens in cardiologie en werkt als cardioloog bij het OLVG in Amsterdam. Remko heefttal van wetenschappelijke artikelen en boeken op zijn naam staan, zoals ‘HetOerdieet’ en ‘Oergezond’. Over het oerdieet zegt hij: “Het ‘oerdieet’ is een voedingswijze die teruggaat naar het eet-, drink- en leefpatroon uit de oertijd. Het dieet van de mens bestond in die tijd grotendeels uit mager vlees, vis, groenten, fruit, zaden en knollen en weinig of geen granen of melk. Het is geen dieet om af te vallen, maar om gezonder oud te worden”.

Remko is een ervaren spreker en regelmatig laat hij van zich horen tijdens spraakmakende televisieprogramma’s.Zijn speciale interesse gaat uit naar de relatie tussen leefstijl en hart- en vaatziekten. “Onze genen zijn door de evolutie perfect aangepast aan het dieet van de jager-verzamelaar, maar onze levensomstandigheden zijn daar door landbouw, industrie en de komst van fastfood steeds verder van verwijderd. Daardoor bestaat er tegenwoordig een mismatch tussen onze omgeving en onze oeroude genen, resulterend in welvaartsziekten zoals obesitas en hart- en vaatziekten”, aldus Kuipers.

In een artikel in Trouw legt de cardioloog uit dat veel van zijn patiënten werkelijk geen idee hebben wat ongezonde voeding met ze doet: “Alleen goede voorlichting kan hen wijzer maken”. En daar zien wij natuurlijk een belangrijke rol weggelegd voor u als gezondheidsprofessional! Leer meer over uw rol in de preventie en oplossing van veelvoorkomende hart- en vaatziekten.