Gezondheidshype gaat voorbij aan laaggradige ontstekingen

maandag 22-februari-2016

Gezondheid is misschien wel de grootste hype van onze tijd. Maar helpt al die aandacht eigenlijk wel? We worden ouder dan vroeger, maar we betalen daarvoor ook een hoge prijs: volgens het CBS zijn we gemiddeld 40 jaar chronisch ziek. Waar gaat het mis?
  

Leo Pruimboom
Wetenschappelijk adviseur Natura Foundation, psycho-neuro-immunoloog, fysiotherapeut en fysioloog.   

 

De aandoeningen van de moderne westerse mens hebben vrijwel niets meer te maken met honger, dorst en infectie. Vandaag de dag gaat het vooral om eten: verkeerd, te veel, te vaak en te laat. Wat we ook niet lijken af te kunnen leren is zitten, dat niet voor niets het nieuwe roken wordt genoemd.

 

De moderne mens lijkt gezondheid hoog in het vaandel te hebben. Maar onze huidige levensstijl blijft de bron van vrijwel alle chronische aandoeningen. Hierbij spelen laaggradige ontstekingen een rol. Dit inzicht kan het gezondheidslandschap fundamenteel veranderen. Als u wilt begrijpen hoe, moet u eerst weten wat laaggradige ontstekingen met ons doen. 

De impact van laaggradige ontstekingen

Een ontsteking is een normale reactie van het lichaam op bijvoorbeeld weefselschade. De ontsteking zorgt ervoor dat het directe gevaar wordt afgewend en de schade wordt gerepareerd. Onder normale omstandigheden kent het ontstekingsproces een duidelijk einde. Bij een laaggradige ontsteking is dit niet het geval. Dit betekent dat het afweersysteem zich continu actief in de bloedbaan bevindt. Hierdoor komt weefselreparatie niet op gang en gaat het lichaam alleen maar verder kapot. 

 

Een voortdurend actief immuunsysteem gaat vrijwel altijd gepaard met een verlies aan insulinegevoeligheid of insulineresistentie. Insulineresistentie kan een rechtstreeks gevolg zijn van de ontsteking zelf, van langdurig zitten, van bewegingsarmoede en van een ontoereikende voeding. Maar wat is de rol van deze insulineproblematiek binnen onze chronische ziektelast?

Insuline: veel meer dan alleen bloedsuiker

Het zal voor u bekend zijn dat insuline een belangrijke rol speelt binnen de bloedsuikerspiegel. Insuline heeft echter nog veel meer functies. Het helpt het kalium/natrium-evenwicht in stand houden. Het vertelt de hersenen dat we genoeg gegeten hebben. Het is van essentieel belang voor de opname van bouwstoffen zoals eiwitten door iedere menselijke cel. En bij gebrek aan bouwstoffen worden organen simpelweg afgebroken. De lever, het hart en zelfs de hersenen worden daarvan het slachtoffer. 

 

Vaak wordt insulinegevoeligheid hersteld met farmacologische interventies. Inventief misschien, maar daarmee wordt het probleem niet bij de kern aangepakt. Bovendien hebben medicijnen vaak meerdere en soms fatale bijwerkingen. Veelbelovender zijn interventies gebaseerd op lifestyle. Het wetenschappelijk bewijs dat laaggradige ontstekingen hierdoor verdwijnen en de insulinestofwisseling zich herstelt, neemt anno 2016 hand over hand toe. 

Wetenschappelijke interventies

Onze eigen onderzoekers hebben aangetoond dat simpele veranderingen zoals het verminderen van de maaltijdfrequentie, het overslaan van een maaltijd (intermittent fasting) en een verschuiving van koolhydraten naar goede vetten en eiwit soms al spectaculaire verbeteringen laten zien. En deze ingreep verbetert niet alleen de gevoeligheid voor insuline: het verhoogt ook de mate van gezondheid die de mensen zelf ervaren. De kwaliteit van leven gaat dus werkelijk omhoog. 

 

Wat kan men op het gebied van voeding nog meer doen? Er zijn talloze voedingsstoffen die bij frequent gebruik en in voldoende hoge doseringen medicinale effecten hebben. Goede voorbeelden zijn 65 gram avocado en een halve mango  per dag. Ook minimaal 1,5 kilo uien en 600 gram vis per week werkt goed. Voeding is nog steeds ons beste medicijn.

 

En beweging, natuurlijk. Op kantoor is twee keer per uur een sitting break  van langer dan 1 minuut essentieel om die spieren en pezen gezond te houden. Elke week 2,5 uur intensief bewegen geeft alles wat onze lichaam en geest nodig hebben om spanning los te laten en energie op te doen. Ook het belang van voldoende slaap en een regelmatig bioritme mogen niet worden onderschat. 

40 jaar onnodig ziek

Zoals u ziet: het zijn juist de natuurlijke ingrepen die ons dichter bij ons evolutionaire zelf brengen. En tegelijkertijd is dat de beste remedie tegen die 40 onnodige jaren van chronische ziekte waarmee we ons lange leven nu afsluiten. Ik vertel u graag bij onze opleidingen en cursussen hoe u daaraan vanuit de gezondheidspraktijk kunt bijdragen!

 

Wilt u ook succesvolle geïntegreerde behandelplannen kunnen inzetten bij hedendaagse aandoeningen? Ga naar www.naturafoundation.nl/?objectID=32 en maak kennis met de wetenschappelijk onderbouwde cursussen en opleidingen van Natura Foundation.