Docent aan het woord: dr. Remko Kuipers

maandag 3-september-2018

dr. Remko Kuipers

 

Mijn naam is Remko Kuipers. Ik ben geboren en getogen in een klein dorpje in het noorden, waar ik veel tijd in de open lucht heb doorgebracht. Na de middelbare school ben ik farmacie en medicijnen gaan studeren in Groningen. Hier heb ik ook mijn PhD behaald.


Tijdens mijn promotieonderzoek was professor Frits Muskiet mijn promotor. Het onderwerp van mijn onderzoek was evolutionaire geneeskunde en dan vooral toegespitst op onderzoek naar de oermens, zijn leefstijl en eetgewoonten. Met de kennis opgedaan tijdens mijn onderzoek heb ik de boeken het Oerdieet en Oergezond geschreven. 


Het ‘oerdieet’ is een voedingswijze die teruggaat naar het eet-, drink- en leefpatroon uit de oertijd. Het dieet van de mens bestond in die tijd grotendeels uit mager vlees, vis, groenten, fruit, zaden en knollen en weinig of geen granen of melk. “het is geen dieet om af te vallen, maar om gezonder oud te worden”.


In 2012 promoveerde ik en haalde mijn PhD, waarna ik kort daarop vertrok naar Amsterdam om verder te gaan als arts in opleiding tot cardioloog. Sinds 2013 ben ik arts in opleiding en ik hoop deze studie eind 2019 of begin 2020 af te ronden.


Naast arts in opleiding ben ik een fanatiek sporter. Als mijn vrouw en twee jonge kinderen het toelaten fiets, tennis, duik en surf ik graag met en zonder zeil op de golven.


Ik ben in aanraking met kPNI gekomen tijdens verschillende congressen die ik bezocht als spreker. Na één van mijn lezingen werd ik gevraagd of ik interesse had om kPNI-docent te worden en nu doceer ik al enige jaren met veel plezier evolutionaire geneeskunde binnen de opleiding kPNI van Natura Foundation.