Column Wout van Helden: Bevroren fruit uit de supermarkt, is dat eigenlijk wel gezond?

woensdag 10-januari-2024

Onze docent Wout van Helden heeft een column geschreven in PharmActueel. Lees hier zijn mening over bevroren fruit vergeleken met vers fruit!

Tropische vruchten zoals mango, açai, ananas, papaja en allerhande bessen hebben zeer interessante gezondheidseigenschappen. Vaak is dit het soort fruit dat we in onze gezondheidspraktijk aan onze klanten aanbevelen. Maar deze vruchten worden helaas meestal in het buitenland geteeld en kunnen duur zijn. In deze column zoeken we voor u de voordelen uit van het gebruik van fruit uit de vriesafdeling van uw lokale supermarkt. Deze optie is vaak goedkoper, maar is het ook beter?

We weten allemaal dat consumptie van groenten en fruit een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van ziekte en het behoud van een goede gezondheid. Idealiter zouden deze voedingsmiddelen echter onmiddellijk na de oogst moeten worden gegeten, zodat je het maximum aan gezonde actieve plantenstoffen binnenkrijgt.

De meeste verse producten worden onrijp geoogst, waardoor het minder tijd heeft om het volledige scala aan vitamines, mineralen en natuurlijke antioxidanten te ontwikkelen. De onrijpe vruchten belanden bovendien pas enkele dagen tot weken na de oogst in de winkelmand van de consument. Gedurende deze tijd kan oxidatie aanzienlijke afbraak van voedingsstoffen veroorzaken. Om bederf te stoppen en ziekteverwekkers te elimineren, zijn voedselverwerkingsmethoden zoals invriezen ontwikkeld.


Wat doet invriezen met fruit?

Het invriezen van fruit direct na de oogst behoudt niet alleen het gehalte aan micronutriënten van voedsel, het gehalte aan micronutriënten kan soms zelfs hoger zijn dan in verse vruchten. Uit onderzoek bleek dat riboflavine, alfa-tocoferol en ascorbinezuur in veel gevallen aanwezig waren in bevroren vruchten in hoeveelheden die veel hoger waren dan in verse vruchten van de supermarkt. Dit geldt niet alleen voor vitamines, maar ook voor polyfenolen, vezels en 20 verschillende mineralen die het menselijk lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.


Klopt het wel dat vers beter is dan ingevroren?

De overtuiging dat verse producten een aanzienlijk hogere voedingswaarde hebben dan diepgevroren producten blijkt onjuist te zijn. Het invriezen van fruit meteen net na de oogst behoudt klaarblijkelijk de nodige voedingsstoffen, maar het ontdooiproces kan mogelijk wel de afbraak van voedingsstoffen in de hand werken. Hoe werkt dit precies?

Water is verantwoordelijk voor meer dan 90 procent van het gewicht van de meeste fruitsoorten. Water en andere chemicaliën worden vastgehouden binnen de vrij rigide celwanden die structuur en textuur geven aan het fruit. Wanneer je fruit dus invriest, bevries je eigenlijk het water in de plantencellen. Wanneer het water bevriest, zet het uit en zorgen de ijskristallen ervoor dat de celwanden scheuren.

De textuur van ontdooide producten is dus veel zachter dan toen het rauw was. Dergelijke celscheuren die optreden tijdens het invriezen kunnen leiden tot het vrijkomen van antioxidanten die nu kunnen worden afgebroken bij het ontdooien. Ontdooien leidt namelijk tot chemische en enzymatische oxidatiereacties en dus kunnen ontdooide vruchten een lagere antioxidantactiviteit vertonen in vergelijking met het overeenkomstige verse product.


Eet dus vaker bevroren fruit!

Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking. Om deze werking zo intact mogelijk te houden, is het dus aangeraden het fruit niet urenlang in de warmte te laten ontdooien, maar slechts kort te ontdooien of zelfs bevroren of half-bevroren op te eten of in een smoothie te verwerken. Op die manier profiteer je maximaal van al het goede wat deze tropische vruchten te bieden hebben en kan je genieten van een gezond en goedkoop lekker toetje.