Artikel: Zuur-base-evenwicht en dieetinterventies & Monografie Kalium

donderdag 5-december-2013



Kalium is van essentieel belang voor een goed zuur-base-evenwicht. In vergelijking met traditioneel levende volkeren kenmerkt de huidige westerse voeding zich door een vier maal hogere zoutinname en een vier maal lagere kaliuminname. De westerse voeding leidt daardoor tot een verzuring van het lichaamsmilieu. Het gevolg is dat veel mensen belast worden met een milde chronische acidose.

Versnelde aftakeling
Milde chronische acidose blijkt weefseldegeneratie te veroorzaken, wat uiteindelijk leidt tot een versnelde aftakeling van het organisme. De gemiddelde leeftijd waarop de homeostatische processen in het lichaam de accumulatie van verzuring niet meer het hoofd kunnen bieden ligt rond de veertig jaar.

Verzuringsklachten
De eerste klachten die u bij uw cliënt zult herkennen zijn spierpijn, gewrichtspijn, moeheid, huidklachten, schimmelinfecties en ontstekingen. Indien uw cliënt daarvoor aanleg heeft, kunnen deze klachten zich langzaam ontwikkelen tot chronische stofwisselingsziekten, waaronder artrose, jicht, artritis, verhoogde bloeddruk, fibromyalgie en osteoporose.

Succesvolle interventie
Allereerst begint de interventie bij de voeding. Wanneer uw alkaliserende interventie aanslaat kunnen veel klachten afnemen en zelfs verdwijnen. Wanneer het zuur-base-evenwicht (weer) goed functioneert is uw cliënt bovendien minder vatbaar voor ziekten en aandoeningen.

Lees het artikel
Als u meer wilt weten over het zuur-base-evenwicht en een handig overzicht voor uw praktijk wilt bekijken met daarin een reeks verzurende en alkaliserende voedingsmiddelen, leest u hier het artikel "zuur-base-evenwicht en dieetinterventies".

Voor meer wetenschappelijke achtergrond bij kalium leest u onze nieuwe monografie.

Cookies

Als u verder klikt op onze website, gaat u er ook mee akkoord dat we cookies gebruiken. Daarmee verzamelen we gegevens en volgen we wat bezoekers doen op onze website. Met die informatie verbeteren we onze website en tonen we informatie die aansluit bij wat u interesseert. Als u geen cookies accepteert, kunt u geen video's bekijken of content delen op social media. Meer informatie.

Cookies zelf instellen