Glucosamine biedt uitkomst bij artrose van de kniegewrichten

maandag 10-juni-2013

Artrose van de kniegewrichten is een pijnlijke aandoening waarbij het kraakbeen van het gewrichtsoppervlak in de knie beschadigd of versleten is. Glucosamine kan daarbij uitkomst bieden – het is een zeer belangrijke stof voor de regeneratie van beschadigd gewrichtskraakbeen en speelt een rol bij de bestrijding van pijn en ontstekingsprocessen in de gewrichten.

Goed onderzocht

Er zijn enorm veel klinische studies verschenen die de effecten van glucosaminesulfaat onderschrijven. De onderzoeken worden regelmatig uitgevoerd in combinatie met bijvoorbeeld chondroïtinesulfaat, een ontstekingsremmende stof die onder andere de aanmaak van de belangrijke proteoglycanen stimuleert. Proteoglycanen vormen een essentieel onderdeel van het bindweefsel.

Bij onderzoeken naar de gezondheidseffecten van glucosamine is bovendien naar voren gekomen dat de klinische toepasbaarheid verder gaat dan alleen artrose.


U kunt glucosamine onder andere inzetten bij:

  • Gewrichtsaandoeningen
  • Artrose, vooral van de knie
  • Verminderde elasticiteit van bindweefsel, kraakbeen en collageen
  • Decubitus (doorligwonde, bedzeer)
  • Spataderen
  • Aambeien

Dosering

In klinisch onderzoek wordt vrijwel altijd met een dagdosering glucosaminesulfaat van 1500 mg gewerkt. Dit komt overeen met net iets minder dan 1200 mg elementair glucosamine (1182 mg). In zware gevallen kan de dosering worden verhoogd tot uiteindelijk 2400 mg elementair glucosamine.

Voor meer wetenschappelijke achtergrond bij glucosamine, leest u onze monografie.