Link tussen alzheimer en mondflora

zaterdag 12-maart-2016

Bij het ontstaan van alzheimer blijkt er een sterke samenhang te bestaan met een hoge consumptie van suiker en koolhydraten. Sommige wetenschappers noemen het ziektebeeld daarom zelfs ‘diabetes type 3’. Maar kan het ook met onze mondflora te maken hebben?

 

Bij de ziekte van Alzheimer lijken hersencellen minder gevoelig te worden voor insuline en de groeifactor IGF-1 (Insulin-Like Growth Factor). Net als bij diabetes, leidt dit uiteindelijk tot insulineresistentie. Hierdoor worden de hersencellen als het ware uitgehongerd, terwijl er overmatig veel glucose aanwezig is. De benaming ‘diabetes type 3’ is daarom zo gek nog niet. 

Suiker voer voor pathogenen

Maar zou de link met suikerconsumptie niet (ook) op iets anders kunnen duiden? Suiker is immers voer voor pathogene bacteriën. Wat dat betreft werkt het in de mond niet anders dan in de darm: hoe meer suiker we aan onze kwalijke bacteriën voeren, hoe meer ze de overhand krijgen. Hierdoor raakt ons orale microbioom uit balans. Maar waarom is dat erg?

 

De pathogene microflora produceert giftige stofwisselingsproducten, die vervolgens in de bloedbaan terechtkomen. Deze gifstoffen verspreiden zich door het hele lichaam, waaronder de hersenen. Het is een soort leaky mouth: de gifstoffen geven in het lichaam mede aanleiding tot chronische laaggradige ontstekingen. Ontstekingen van de hersenen zijn karakteristiek voor Alzheimer.  

Intrigerende resultaten

Steeds vaker wordt een ontregelde mondflora in verband gebracht met chronische degeneratieve aandoeningen. Een Noorse en een Britse onderzoeker hebben samen onlangs een intrigerende review gepubliceerd waarin ze dit overtuigend uiteenzetten. Ze onderbouwen hun betoog met meer dan 200 publicaties over het onderwerp. 

 

Tot nu toe werden voornamelijk spirocheten en Porphyromonas gingivalis in verband gebracht met alzheimer. Volgens de onderzoekers kunnen echter alle ontstekingsbevorderende bacteriën en schimmels in de mond via lekkende barrières aanleiding geven tot mentale achteruitgang en alzheimer. Sprekende voorbeelden zijn candida en herpes, maar er bestaan nog veel meer stammen die onze hersenen kunnen aantasten.

Een gezonde mondflora handhaven

Minderen met suiker en koolhydraten staat natuurlijk op nummer één. Daarbij bestaan er tegenwoordig specifieke orale probiotica die een goede balans bevorderen tussen gunstige en ongunstige bacteriën in de mond. Vooral L. paracasei, L. plantarum, L. rhamnosus, L. casei, L. fermentum en L. salivarius hebben een sterk antipathogeen effect. Bovendien hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen. Tevens lijken ze voor het herstel van de mondbarrière te zorgen omdat ze zelf bacteriocinen produceren.

 

Voor meer achtergrondinformatie, leest u de monografie orale probiotica.

Bronnen
  1. Olsen I, Singhrao SK. Can oral infection be a risk factor for Alzheimer\'s disease? J Oral Microbiol. 2015 Sep 17;7(0):29143.
  2. http://www.naturafoundation.nl/monografie/orale_probiotica.html

Cookies

Als u verder klikt op onze website, gaat u er ook mee akkoord dat we cookies gebruiken. Daarmee verzamelen we gegevens en volgen we wat bezoekers doen op onze website. Met die informatie verbeteren we onze website en tonen we informatie die aansluit bij wat u interesseert. Als u geen cookies accepteert, kunt u geen video's bekijken of content delen op social media. Meer informatie.

Cookies zelf instellen