Darmflora bepaalt effect gezonde voeding

maandag 14-maart-2016

De darmflora heeft een beslissende invloed op de stofwisseling van onze voeding. Naar aanleiding van hun onderzoek, noemen Deense en Zweedse wetenschappers de darmflora zelfs “één van de belangrijkste regelaars van de stofwisseling bij zoogdieren”.

 

Eerder berichtten we u al over de interactie tussen darmbacteriën en L-carnitine en hoe Bifidobacterium bifidum cacao fermenteert tot ontstekingsremmende polyfenolen. Uit nieuw onderzoek bij muizen blijkt dat ook aminozuren, vetten en glutathion sterk afhankelijk zijn van de darmflora. 

Darmbacterie breekt aminozuren af

De onderzoekers bekeken hoe de darmflora de stofwisseling aanstuurt bij muizen. Daarbij werden genen onderzocht die verantwoordelijk zijn voor de stofwisseling in het maag-darmkanaal en de lever. Uit de muismodellen komt naar voren dat de darmbacteriën het aminozuur glycine in de dunne darm afbreken. Ook de vetstofwisseling lijkt onder invloed te staan van onze medebewoners.

 

Glycine is één van de drie aminozuren waaruit glutathion wordt gemaakt. Glutathion kan de andere antioxidanten in de antioxidantcascade weer geschikt maken voor hergebruik. Het gaat dan om belangrijke antioxidanten als vitamine C, vitamine E, alfaliponzuur en co-enzym Q10. Antioxidanten helpen in de preventie tegen (vroegtijdige) celveroudering.

 

Wanneer glycine vroegtijdig wordt afgebroken is het voorstelbaar dat de vorming van glutathion minder optimaal verloopt. Hierdoor zou schade aan lichaamscellen over de gehele linie minder goed voorkomen kunnen worden. Volgens de onderzoekers komt een onbalans in glycineniveaus bovendien ook voor bij obesitas, diabetes type 2 en niet-alcoholische leververvetting. 

Goede of slechte bacteriën?

De onderzoekers durven nog geen 100 procent uitsluitsel te geven of het om ‘goede’ of ‘slechte’ darmbacteriën gaat. 

 

“Volgens mij zijn het pathogene bacteriën: ze consumeren immers aminozuren, waardoor er minder voor de gastheer overblijft. Maar we moeten ook naar het totale plaatje kijken. We moeten eerst achterhalen of we er misschien nuttige producten voor terugkrijgen”, aldus één van de onderzoekers.

Bronnen
  1. acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2014/march/the-precise-reason-for-the-health-benefits-of-dark-chocolate-mystery-solved.html
  2. naturafoundation.nl/monografie/Glutathion_gereduceerd_glutathion.html
  3. Koeth R.A. et al., Intestinal microbiota metabolism of l-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis, Nature Medicine 19, 576–585 (2013).
  4. Mardinoglu A. et al., The gut microbiota modulates host amino acid and glutathione metabolism in mice, Molecular Systems Biology (2015) 11: 834 

Cookies

Als u verder klikt op onze website, gaat u er ook mee akkoord dat we cookies gebruiken. Daarmee verzamelen we gegevens en volgen we wat bezoekers doen op onze website. Met die informatie verbeteren we onze website en tonen we informatie die aansluit bij wat u interesseert. Als u geen cookies accepteert, kunt u geen video's bekijken of content delen op social media. Meer informatie.

Cookies zelf instellen