Halve handvol noten verlaagt sterftekans

maandag 24-augustus-2015

Dagelijks 15 gram noten of pinda’s is gezond, blijkt uit grootschalig onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Zó gezond zelfs, dat de algehele kans om te sterven aan een ziekte daardoor gemiddeld met 23 procent daalt. Bij bepaalde aandoeningen ligt dit percentage nog veel hoger.

 

Dagelijks 15 gram noten, ongeveer een halve handvol, verlaagt de algehele kans op sterfte, alsmede de kans op sterfte aan een specifieke aandoening. Het was al bekend dat het eten van noten gerelateerd is aan een lagere sterftekans op hart- en vaatziekten. De Universiteit van Maastricht onderzocht of dit ook geldt voor andere aandoeningen.

 

De onderzoekers maakten gebruik van de Nederlandse Cohortstudie (NLCS) die al loopt sinds 1986 en waaraan meer dan 120.000 Nederlandse mannen en vrouwen tussen de 55 en 69 jaar deelnemen. Men analyseerde hoeveel pinda’s, noten en pindakaas ze aten. Vervolgens werd tien jaar na aanvang van het onderzoek gekeken naar de bijbehorende sterftecijfers en doodsoorzaken.

 

Het onderzoek bevestigt eerdere resultaten dat de consumptie van pinda’s* en noten de sterftekans aan hart- en vaatziekten doet dalen. Maar ook andere aandoeningen lieten zeer scherpe dalingen zien: 30% minder kans om te sterven aan diabetes, 39% aan luchtwegen en maar liefst 45% aan neurodegeneratieve aandoeningen.

 

Pindakaas liet geen enkel gezondheidsvoordeel zien, ook al zou men dit op basis van het gezondheidseffect van pinda’s wellicht kunnen denken. De onderzoekers zoeken een verklaring voor dit feit in het hoge zout- en transvetgehalte in pindakaas. Deze stoffen zouden het gezonde effect teniet kunnen doen.

 

*Ondanks de bewezen gezondheidsvoordelen, bevelen wij vanuit onze visie het gebruik van pinda’s niet aan. Pinda’s zijn peulvruchten en bevatten vaak een hoog gehalte aan saponinen en aflatoxinen, gifstoffen die onder andere schadelijk zijn voor respectievelijk darmen en lever. Een handjevol met uitsluitend noten is daarom ons inziens een beter idee.

Bron

  1. Van den Brandt P.A., Schouten L.J., Relationship of tree nut, peanut and peanut butter intake with total and cause-specific mortality: a cohort study and meta-analysis, International Journal of Epidemiol