Waarom natuurlijke geboorte gunstiger is voor baby

dinsdag 19-maart-2019



“Gezondheid is echt zo persoonlijk. Het is complex en erg moeilijk om een lichaam helemaal gezond te krijgen.” Toch koos Vivian Reijs, voormalig tv presentatrice en oud-student bij Natura Foundation, voor het vak van hormoon-, orthomoleculair en kPNI-therapeut. Wij vroegen haar naar haar visie op gezondheid.

“Voor mij is gezondheid vooral lekker in je vel zitten, je fris en energiek voelen. Maar gezondheid is natuurlijk veel breder. Voor de een is het mentale gezondheid, waar het voor de ander meer zit in het fysieke stukje”, aldus Vivian. Ze licht toe dat ze geregeld personal trainers in haar praktijk krijgt die zich fysiek goed voelen, maar hormonaal helemaal uit balans zijn. “Daar valt dan veel gezondheidswinst te behalen.”

Een druk bestaan en toch in balans

De therapeute is twee dagen per week te vinden in haar praktijk, daarnaast werkt ze op de redactie van haar gezondheidsplatform Vivonline. Tevens heeft ze veel afspraken buiten de deur en spreekt ze voor bedrijven en op events. Dit combineert ze allemaal met moeder zijn en maakt ze tijd voor sporten. En dat tussen het schrijven en volgen van opleidingen door. Waar haalt ze al die energie vandaan? En hoe blijft ze zelf in balans?“


Ik ben altijd wel aan het puzzelen, maar ik word heel gelukkig van mijn gezin. Ook wandel ik bijvoorbeeld elke dag met mijn hond door de bossen. Dan merk ik dat mijn hoofd tot rust komt.” Ontspanning is heel belangrijk legt ze uit. “Ik probeer ook wekelijks naar de Bikram Yoga te gaan. Dat is echt een soort meditatie. Maar ik ontspan ook van op de bank zitten en mijn favoriete Netflix serie kijken.”

Van interesse naar beroep

Dat Vivian het belangrijk vindt om aan haar eigen gezondheid te werken mag duidelijk zijn. Als ze begint met vertellen over hoe ze van haar interesse haar beroep heeft gemaakt krijgen we het verhaal van haar vader te horen die overleed aan kanker toen ze als tienjarig meisje nog niet wist dat ze na haar studententijd te maken kreeg met een natuurarts voor gebrek aan energie. Eigenlijk was Vivian altijd al gefascineerd door gezondheid, maar beide gebeurtenissen hebben ertoe geleid dat ze zich is gaan verdiepen in hoe je met voeding je gezondheid kunt bevorderen.


Ze zegt: “Ik ben toen veel gaan lezen op het gebied van gezondheid. En ik ben opleidingen gaan volgen. Laatst heb ik de opleiding tot kPNI therapeut bij Natura Foundation afgerond. Hier kwam ik erachter ik nog maar heel weinig wist over gezondheid. In de kPNI leer je echt de film terugdraaien van waar een bepaalde aandoening is ontstaan en waardoor mensen zo uit balans zijn geraakt en hoe verschillende processen met elkaar te maken hebben.”


“Ik vind het een superfijne opleiding. Ik vind de leraren geweldig. Er hangt een fijne sfeer en alles is goed georganiseerd.”

Complexe materie versus kleine voorbeelden

Vivian heeft eerder opleidingen gevolgd die echt een basis voor haar vormden. “Maar als je begint aan je eerste opleiding in de gezondheid denk je echt alles te weten, maar hoe meer je gaat doen hoe meer je erachter komt dat je echt niet alles weet. De opleidingen tot onder andere Orthomoleculair en kPNI therapeut hebben mij wel echt het meeste gebracht. Ik weet niet meer goed hoe ik bij Natura Foundation terecht ben gekomen maar ik ben er wel blij om. Ik vind het een superfijne opleiding. Ik vind de leraren geweldig. Er hangt een fijne sfeer en alles is goed georganiseerd.”


Ze voegt eraan toe: “Het is heerlijk om naar Leo Pruimboom te luisteren. De lessen worden een stuk leuker als iemand ze zo geeft.”

Praktisch en laagdrempelig

Hoe zorgt de afgestudeerde PNI-therapeute er zelf voor dat al die moeilijke processen gebruikelijk zijn voor haar doelgroep? Vivian: “Ik probeer met mijn platform Vivoline.nl op een laagdrempelige manier informatie te geven over gezondheid zonder dat het heel zwaar wordt. Echt met kleine artikelen die makkelijk te lezen zijn en niet te inhoudelijk. Dat is de kracht van Vivonline.nl wat nu zes jaar bestaat. Het is een gezondheidsplatform, maar ook een beetje amusement. We richten ons op vrouwen die vaak alle ballen hoog moeten houden, 100.000 dingen tegelijk doen, en dreigen in de stress te schieten. Ik probeer daar echt een weg in te vinden voor vrouwen door vragen te beantwoorden als: ‘Wat kan je doen, in jouw situatie, om jouw gezondheid te bevorderen?’ We maken het echt praktisch voor de lezer.” 


“Ik zie veel vrouwen in mijn praktijk die hormonaal uit balans zijn. Waar dat door komt vind ik heel fascinerend om uit te zoeken.”


Eveneens toegankelijk zijn de boeken die Vivian heeft geschreven. “Ik heb eerst het boek ‘Gezonder met Viv’ geschreven. Dat zijn eigenlijk simpele stappen die weerspiegelen hoe ik leef. Denk bijvoorbeeld aan het eten van zo min mogelijk gluten, zuivel en suiker. Gewoon de basics. En je merkt dat mensen daar altijd heel erg bij gebaat zijn. Zelf ben ik helemaal geobsedeerd door hormonen, dus ik vond dat mijn tweede boek ‘Herstel je hormonen’ daarover moet gaan. Bovendien zie ik veel vrouwen in mijn praktijk die hormonaal uit balans zijn. Waar dat door komt vind ik heel fascinerend om uit te zoeken. Veel hebben mensen zelf in de hand.”

Verdieping in de doelgroep

Vivian legt uit dat ze echt bewust gekozen heeft voor haar doelgroep, vrouwen. “Zij hebben de meeste hormonale klachten. Hier valt veel winst te behalen op gezondheidsvlak. Een vrouw maakt in een maand zoveel fluctuaties mee, dat is bij mannen veel minder. Ik merk ook dat 60-70 procent van de vrouwen die bij mij komen wel tegen burn-out aanzitten, vooral omdat er erg veel van ze wordt gevraagd.”


We vroegen Vivian een aantal praktijkvoorbeelden te noemen. Ze vertelde dat ze toevallig gisteren nog iemand sprak met een burn-out die na een maand al veel verbetering voelde. “Ze heeft meer energie en ze begint de dag weer positief tegemoet te zien. Daar word ik echt heel blij van.”


Ook vertelt Vivian over vrouwen bij wie ze het energieniveau weer op pijl probeert te krijgen en de vrouwen weer ruimte vinden voor bijvoorbeeld een tweede kind. Maar ze behandelt ook veel mensen met spijsverteringsklachten en psychische klachten die te maken hebben met hormonale schommelingen. Dit bereikt ze door verschillende leefstijlinterventies in te zetten. “Ik adviseer echt van alles. Gezonde voeding en aanvulling met supplementen, maar ik denk ook mee over hoe mensen sport en bewegen kunnen implementeren in hun leven en hoe ze ervoor zorgen dat ze meer slapen. Ik vind het zo leuk om te zien als een lichaam weer gezond gevoed is.”


Vivian verdiept zich zoveel mogelijk in haar doelgroep. Hiermee blijft ze, naast haar opleidingen en het lezen van nieuwe inzichten, goed op de hoogte van hoe ze vrouwen het beste kan helpen. “Ik ben wel steeds meer bezig om me te richten op de dingen die voor mij echt interessant zijn. Op een gegeven moment zal ik wel een richting kiezen waarin ik de meeste successen behaal en dan is dat ook het leukst.”

Meer met voeding, leefstijl en suppletie

Als laatste vroegen we Vivian hoe zij denkt dat de toekomst van de gezondheidzorg eruitziet. Ze denkt niet alleen dat het zou helpen om meer groente te gaan eten, ze is er ook van overtuigd dat dit steeds normaler gaat worden. “Meer groente en fruit eten is een makkelijke manier om je gezonder en fitter te gaan voelen.” Ze denkt wel dat steeds meer mensen dit gaan inzien.


“Ik vind het positief dat artsen steeds vaker doorverwijzen naar een orthomoleculair therapeut.”


Het valt haar nog wel op dat sommige cliënten aangeven dat de dokter iets heel anders zegt dan zij. Dit maakt het voor deze mensen lastig om bewuste en gezonde leefstijlkeuzes te maken. “Mensen moeten uiteindelijk zelf iets met de adviezen doen. En dat blijkt nog heel lastig te zijn in deze Westerse en moderne wereld waarin ongezonde voeding voor het grijpen ligt en mensen zittende banen hebben. Ik vind het heel positief om te zien dat steeds meer huisartsen open staan voor orthomoleculaire therapie en om indien nodig patiënten door te verwijzen naar een therapeut. Hopelijk houd deze trend stand en kunnen we als moderne gezondheidsprofessionals de wereld steeds weer een stukje gezonder maken op het gebied van voeding, leefstijl en suppletie.”