Verhoogde ontstekingswaarden remmen werking antidepressiva

maandag 23-juli-2018

Probiotica bij baby’s wordt vaak ingezet als de baby niet de optimale start heeft gehad. Een optimale start wordt met name gekenmerkt door een vaginale geboorte en borstvoeding. Maar onderzoek toont aan dat ook borstgevoede baby’s baat kunnen hebben bij het toedienen van de probiotische bacteriestam Bifidobacterium infantis. Suppletie heeft ook bij hen een blijvend positief effect op de darmflora [1].

Het onderzoek van de Universiteit van Californië

De opbouw van een gezonde darmflora in het vroege leven speelt een belangrijke rol voor de gezondheid op latere leeftijd. De belangrijkste bacteriestam in de darmflora van zuigelingen – Bifidobacterium longum subspecies infantis (vaak afgekort als Bb. longum ssp. Infantis of B. infantis) -  wordt gevoed door moedermelk. Deze bacterie werd ook al aangewezen als ideale stam om de darmkolonisatie van baby’s die geboren zijn met een keizersnede op te starten [2]. Deze goede bacterie blijken in westerse landen bij borstgevoede baby’s veel minder aanwezig te zijn dan bij baby’s in andere landen [1].

Uit onderzoek van de University of California, Davis (UC Davis) blijkt dat de darmflora van borstgevoede, westerse baby’s positief kan worden beïnvloed door een supplement met B. infantis [1].

Het probioticum voor pasgeboren baby’s

Voor het onderzoek werden de deelnemende moeders en baby’s verdeeld in twee groepen. Een groep kreeg vanaf dag 7 na de geboorte 21 dagen lang een B. infantis supplement (1.8 × 1010 KVE/dag) toegediend. De placebogroep kreeg geen probiotica toegediend. Het bleek dat de bacteriën zich snel in de darm van de baby’s vestigden. Daarbij verdrongen ze bovendien ongunstige darmbacteriën die worden geassocieerd met darmproblemen en immuun-gerelateerde ziektes, zoals astma, allergieën en auto-immuunziektes.

Probiotica voor goede ontlasting

De toegediende probiotica verbeterde de biochemische samenstelling van de ontlasting van de baby. Zo vonden de onderzoekers er een lagere hoeveelheid endotoxines in de ontlasting van de baby’s die probiotica toegediend kregen. Bovendien bevatte de ontlasting van de baby’s in de probioticagroep minder van de ongunstige proteobacteriën en bacteroïdetes.

Probiotische stammen consumeren prebiotica in moedermelk

Moedermelk bevat prebiotische humane melk oligosachariden (HMO). HMO’s zijn gunstig voor de gezondheid van de darm, zo stimuleert het de groei van gunstige microorganismen en zorgt het ervoor dat ongunstige micro-organismen zich niet aan de darmwand hechten. Baby’s die met B. infantis waren gevoed hadden minder oligosachariden in de ontlasting. De onderzoekers concluderen hieruit dat de gunstige bacteriën meer HMO’s consumeren in de darm. Dit betekent dat het microbioom zich goed ontwikkelt.

Kennis in de praktijk

De gunstige veranderingen door probioticasuppletie waren na een jaar nog steeds zichtbaar bij de baby’s. De resultaten suggereren dat suppletie met B. infantis mogelijk helpt om de gezondheid van het darmmicrobioom te verbeteren en darmproblemen en immuungerelateerde ziektes op latere leeftijd te voorkomen. Lees ook meer over het opstarten van het microbioom bij baby’s, (voedsel) allergieën en het gebruik van probiotica in de probiotica monografie: https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/47/probiotica  

Referenties

[1] Frese, S. A., Hutton, A. A., Contreras, L. N., Shaw, C. A., Palumbo, M. C., Casaburi, G., ... & Underwood, M. A. (2017). Persistence of supplemented Bifidobacterium longum subsp. infantis EVC001 in breastfed infants. MSphere, 2(6). https://doi.org/10.1128/msphere.00501-17

[2] Natura foundation. monografie. probiotica. https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/47/probiotica