Waarom een multi basissuppletie is

zaterdag 10-september-2016

Basissuppletie zijn voedingssupplementen die men dagelijks inneemt om geen risico te lopen op nutriëntentekorten. Gezien de voeding en voedingsgewoonten van de gemiddelde Nederlander, vinden we dat een goede multi absolute basissuppletie is.  

 

Het is een feit dat de meeste Nederlanders onvoldoende groente en fruit eten om in hun dagelijkse behoefte vitamines en mineralen te voorzien. Slechts een kwart van de bevolking haalt de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2015.

Zelfs liefhebbers krijgen onvoldoende binnen

Tijdens de ‘groene revolutie’ ging de opbrengst van gewassen in de ontwikkelde landen met een factor twee tot drie omhoog. Opbrengst blijkt echter omgekeerd evenredig met de nutriëntendichtheid, ofwel: de voedzaamheid gaat net zo sterk omlaag. Je moet er dus steeds meer van eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Zelfs liefhebbers die zich aan de richtlijnen houden, kunnen zo ongemerkt tekorten oplopen.

 

Ter illustratie: uit onderzoek met frambozenstruiken blijkt dat toevoeging van kunstmest (fosfor) ervoor zorgt dat de struik een grotere opbrengst geeft, maar per gram drooggewicht vooral rijker wordt aan fosfor. De acht andere gemeten mineralen – natrium, kalium, calcium, magnesium, mangaan, koper, boor en zink – namen met maar liefst 20-50% per gram drooggewicht af (Hughes et al., 1979).

Wat niet in de grond zit...

Landbouwgrond raakt verarmd en uitgeput. Uit een landbouwrapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) blijkt dat 25% van de landbouwgrond in de wereld ernstig is uitgeput. Nog eens 8% is matig uitgeput en 36% is stabiel, licht of matig uitgeput (FAO, 2011). Bovendien is het gehalte organische stoffen in de bodem gemiddeld al met 50-65% gedaald sinds de mens zijn leefomgeving in cultuur brengt (Lal, 2004). Verarming van landbouwgrond leidt automatisch tot een mindere voedselkwaliteit: wat niet in de grond zit, komt ook niet op ons bord. 

Onrijp geplukt fruit

Om logistieke redenen is het ‘handiger’ om fruit onrijp te plukken: hierdoor kan het langer onderweg zijn en langer worden opgeslagen voordat het verkocht moet worden. Dit is de oplossing waar alle grote supermarkten voor kiezen, omdat ze vaak geen directe toelevering hebben vanaf het land. Echter, veel nutriënten – waaronder vitamine C – worden pas bij rijping in de zon aan de levende plant geproduceerd. 

 

Ofwel: hoe langer de weg van de fruitboom naar ons bord, hoe minder voedzaam het fruit is en hoe meer je ervan moet eten. De 25 procent van de Nederlanders die voldoende fruit eet (2 stuks per dag) krijgt dus nog steeds onvoldoende vitaminen binnen als ze niet structureel kiezen voor biologisch fruit van een vruchtbare voedingsbodem.

Voeding minder breed dan vroeger

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) bestaan er wereldwijd 250.000 eetbare plantensoorten. Door moderne landbouwmethoden is de wereldbevolking echter afhankelijk van slechts 150 soorten. Daarvan worden maar 12 soorten met enige regelmaat geconsumeerd. En daarvan wordt nog eens 50 procent van de consumptie in beslag genomen door drie megagewassen: rijst, tarwe en maïs. 

 

In het gunstige geval dat een mens in de westerse wereld twintig verschillende plantensoorten eet, is dit nog steeds maar maximaal een vijfde van de honderd of meer soorten die we vroeger aten. Daardoor krijgen grote delen van de bevolking te weinig vezels, vitaminen, mineralen en fytonutriënten binnen. Fytonutriënten zijn allerlei bioactieve stoffen die we evolutionair gezien al miljoenen jaren consumeren en die absoluut nodig zijn voor onze gezondheid. Te denken valt bijvoorbeeld aan carotenoïden, flavonoïden en anthocyanen.

Conclusie: basissuppletie

Omdat nutriëntengehaltes in gewassen bewezen achteruitgaan, we steeds minder gezonde voedingsstoffen eten en de ADH niet is aangepast op de huidige nutriëntenstatus van groente en fruit, hoort suppletie met multivitaminen en –mineralen absoluut bij iedereen in de basis.  

 

Voor meer informatie en referenties lees je de whitepaper “Basissuppletie onontkoombaar” op www.bonusan.com/basissuppletie