Stress belemmert herstel na hartaanval

maandag 18-mei-2015

Jonge mensen herstellen minder goed van een hartaanval wanneer ze meer stress ervaren. Vooral vrouwen blijken daar last van te hebben. Onderzoek gepubliceerd in het vakblad Circulation van de Amerikaanse hartstichting geeft mogelijk een verklaring.

 

Onderzoekers van de Yale School of Medicine onderzochten de invloed van stress op het herstel na een hartaanval. Aan het onderzoek namen 3572 patiënten deel die recent een hartaanval hadden gehad. De patiënten werden gedurende hun herstelperiode één maand gevolgd. 

 

Voorafgaand aan het onderzoek vulden de patiënten de Perceived Stress Scale in, een psychologische vragenlijst waarmee de ervaring van stress wordt gemeten. De mannen in het onderzoek scoorden gemiddeld 23,4 punten en de vrouwen 27,0. Iemand die een normale mate van stress ervaart, scoort ongeveer 19,6 punten. 

 

Jongeren en jonge vrouwen bleken na afloop van het onderzoek minder goed hersteld te zijn van de hartaanval. Een grote mate van stress voorafgaand aan het onderzoek bleek gerelateerd aan een significant slechter herstel van de anginaspecifieke en algehele levenskwaliteit. 

 

Vrouwen rapporteerden meer pijn op de borst, een verminderde kwaliteit van leven en een slechtere algehele gezondheid. Ze ervoeren meer psychologische stress aan het begin, hetgeen de onderzoekers zien als mogelijke verklaring voor hun minder goede herstel.

 

Volgens het onderzoek is de grotere mate van gerapporteerde stress bij vrouwen te wijten aan sekseverschillen in comorbiditeit, familieproblemen, lichamelijke en geestelijke gezondheid, zorgtaken en financiële problemen.

Bronnen

  1. Xu X, Bao H, Strait K, Spertus JA, Lichtman JH, D\'Onofrio G, Spatz E, Bucholz EM, Geda M, Lorenze NP, Bueno H, Beltrame JF, Krumholz HM., Sex differences in perceived stress and early recovery in young and middle-aged patients with acute myocardial infarction, Circulation. 2015 Feb 17;131(7):614-23.
  2. S. Cohen and G. Williamson, “Perceived stress in a probability sample of the United States,” in The Social Psychology of Health, S. S. A. S. Oskamp, Ed., pp. 31–67, Sage, Newbury Park, Calif, USA, 1988.