Praktische Informatie

Module 1: Voeding & Preventie (IOT12)

De volledige opleiding Integraal Orthomoleculaire Therapeut is speciaal voor gezondheidsprofessionals die orthomoleculaire behandelingen willen aanbieden. In module 1 (IOT12) ‘voeding en preventie’ leer je integraal en evolutionair denken en handelen om als orthomoleculair therapeut de gezondheid van jouw cliënt te bevorderen.
Verspreid over acht lesdagen behandelen we het volgende:

 • Macro- en micronutriënten in voeding: hun functie in het lichaam en de verhoudingen en hoeveelheden waarin ze gegeten (moeten) worden.
 • De toepasbaarheid van diverse moderne diëten en voedingsadviezen: de verschillen en overeenkomsten tussen de schijf-van-vijf, mediterrane voeding, het ketogeen dieet en oervoeding.
 • Fytotherapeutica  
 • Spijsvertering: de invloed van voeding, leefstijl en stress op de functie van organen zoals de mond, de maag en de darmen. 
 • Microbioom: rol van darmbacteriën binnen ons organisme en de invloed op de werking van het spijsverteringsstelsel en andere stelsels.
 • Ontgifting en biotransformatie door de lever: het belang van een goed functionerende lever, de oorzaken waarom deze vaak niet goed functioneert en het verschil tussen fase 1 en 2 van de biotransformatie.
 • Praktijkvoering: hoe je de juiste informatie over je cliënt en de klachten verzameld en hoe je via de juiste anamnesevragen de oorzaak van de klacht kan achterhalen. Daarnaast besteden we ook aandacht aan het opstarten, onderhouden of uitbouwen van een succesvolle orthomoleculaire praktijk. 


Tijdens ‘voeding en preventie’ wordt de basis gelegd voor de oorzaakgerichte behandeling die de orthomoleculaire therapie kenmerkt.


Voor wie is de opleiding Integraal Orthomoleculaire Therapeut?

De opleiding Integraal Orthomoleculaire Therapeut is speciaal bedoeld voor iedereen die werkzaam is in of betrokken bij de gezondheidszorg en graag wil weten hoe voeding, beweging en suppletie effectief kunnen worden ingezet voor het verbeteren en vergroten van gezondheid. Kennis over anatomie, fysiologie en pathologie is gewenst. Deze basiskennis zorgt ervoor dat docenten sneller verdieping kunnen opzoeken. De opleiding bestaat uit acht lesdagen van 9.30 - 17.00 uur die deels live (locatie Midden-Nederland) en deels via Zoom te volgen zijn. Onze opleiding is mede daardoor goed te combineren met een baan of de actieve praktijk.


Kennismaken met onze opleiding?

Wil je meer weten over de opleiding? Schrijf je dan eerst hier in voor de gratis e-learning. In deze e-learning nemen we je mee in de opbouw van de opleiding en kom je gelijk meer te weten over Natura Foundation. De e-learning is 6 weken beschikbaar en bekijk je op het moment dat jou past.


Welke voorkennis wordt geadviseerd om deze opleiding te kunnen volgen?

 • Voor module 1 wordt medische basiskennis sterk geadviseerd. Wil je deze opdoen? Dat kan via onze partner ConAmore. 
 • Het afronden van module 1 en module 2 is noodzakelijk om module 3 te kunnen volgen.


Wil je graag doorleren?

In module 2 maak je kennis met 'energie en systeemdenken', waarna de kennis van de eerste twee modules samenkomt in module 3. Tijdens deze laatste module kijken we naar ziektebeelden, de behandeling daarvan en de preventie van veelvoorkomende klachten.


Praktische informatie:

 • Module 1 start op: maandag 2 september 2024
 • Bekijk de lesdata van de opleiding hier
 • Live lesdagen vinden plaats in Midden-Nederland


Investering:

 • De normale prijs voor module 1 'voeding en preventie' is € 995,-.
 • Bij inschrijving op de volledige opleiding (alle 3 modules) en betaling in één keer, ontvang je 5% korting op het totaalbedrag = van € 3499,-, nu voor € 3320,05
 • Onze opleiding is vrijgesteld van BTW.

Meld je hier aan
Docenten

Als je meer in lijn met jouw natuur gaat leven, door te eten en leven op een manier die bij je past, dan gaat je lijf het snappen en kunnen chronische klachten oplossen.

Klik hier voor meer informatie over Chantal Brandt, van den -Simons

Chantal Brandt, van den -Simons

Klik hier voor meer informatie over Leen De Mulder

Leen De Mulder

"Niets is wat het lijkt! Denk voor jezelf en laat je niet misleiden. Kijk verder dan je neus lang is, maar zoek het ook niet te ver. De oplossing ligt vaak dichterbij dan je denkt. Dat geldt voor veel dingen, maar vooral ook voor gezondheid."

Klik hier voor meer informatie over Fien Demeulemeester

Fien Demeulemeester

In plaats van te kijken naar het oplossen van klachten, kijk ik liever naar het creëren van gezondheid. We hebben hier zoveel invloed op, elke dag weer. Wat zijn jouw persoonlijke voorwaarden voor salutogenese, het ontstaan van gezondheid.

Klik hier voor meer informatie over Wout Helden, van

Wout Helden, van

Klik hier voor meer informatie over Sophie Kuizenga

Sophie Kuizenga

We tanken geen diesel in een benzine motor, toch? Dan loopt de motor vast. Hetzelfde geldt voor ons lijf: voed je lijf in plaats van (alleen) te vullen. Op deze manier krijg je er goede energie voor terug en kan het lichaam zich weer gaan herstellen.

Klik hier voor meer informatie over Bodile Overdevest

Bodile Overdevest

Programma

1: Introductie

2: Macronutriënten

3: Micronutriënten

4: Fytotherapie

5: Spijsvertering

6: Microbioom

7: Lever

8: Praktijk: anamnese en praktijkvoering

Datum en locatie

Datum en locatie

Maandag 02-09-2024 - Houten

Dinsdag 03-09-2024 - Houten

Maandag 16-09-2024 - Online

Dinsdag 17-09-2024 - Online

Dinsdag 01-10-2024 - Online

Woensdag 02-10-2024 - Online

Woensdag 16-10-2024 - Houten

Donderdag 17-10-2024 - Houten

Locatie(s)

Van der Valk Houten
Hoofdveste 25, Houten

Online NL
, Online

Parkeerinformatie

Accreditatie

Accreditaties

 • KTNO: Nascholing

 • LVNT: Nascholing

 • BBOW-APSO: Accreditatie is goedgekeurd en als toelating bevestigd

 • MBOG: Nascholing
  De totale studiebelasting van de gehele opleiding (3 modules) is 54 ECT.
  Beschikt u over een actieve BIG registratie? Met de afronding van de volledige IOT kunt u een verzoek om toelating bij de MBOG indienen. Kijkt u voor verdere informatie op de website van de MBOG.

 • NWP: Accreditatie is goedgekeurd en als toelating bevestigd
  De totale studiebelasting van de gehele opleiding (3 modules) is 54 ECT. De afronding van de volledige IOT, samen met het MBK-diploma, geeft u toegang tot het lidmaatschap van de NWP. Kijkt u voor verdere informatie op de website van de NWP.

 • NWP: Nascholing

 • CAT: Bij- en nascholing