Hoe is je passie voor orthomoleculaire geneeskunde ontstaan?

Mijn passie is ontstaan vanuit mijn eigen zoektocht. Ik kreeg reeds op 19-jarige leeftijd de diagnose van een trage schildklier te horen. Ik wist niet goed wat er juist mee bedoeld werd. Het enige dat ik gehoord had, was dat je er niets aan kon doen en dat je levenslang een pilletje moest slikken. Ik ging als student op kot in Gent en ik vergat al snel dat pilletje… Tijdens mijn studententijd ervaarde ik veel klachten en zocht op eigen initiatief een betere arts en ik kwam terecht bij een reguliere arts die tevens homeopaat was. Ze toonde me wat ik met leefstijl kon doen en ze gaf me inzicht in mijn werksituatie. Ik raakte enorm gemotiveerd en ik boekte al snel hele mooie resultaten. Pas later ontdekte ik dat ik de ziekte van Hashimoto heb. Mijn ziekte is in remissie nu. Had ik eerder meer kennis gehad, dan had ik geen tijd verspild aan interventies die niet werkten of maar weinig onderbouwd waren.

 

Wat zou elke gezondheidsprofessional moeten weten volgens jou?

Dat een groot deel van ons werk gaat over het empoweren van onze cliënten. Je wil hen kennis geven waardoor ze hun eigen dossier in handen gaan nemen. Je wil kleine succeservaringen nastreven waardoor de motivatie hoog blijft. Je wil hen zo snel mogelijk uit gevoelens van wanhoop en machteloosheid halen. Deze gevoelens werken alleen maar chronificatie en meer klachten in de hand. 
Eigenlijk wil je dat cliënten hun eigen therapeut worden en dus zeker niet alleen maar afhankelijk zijn van jouw begeleiding.

 

Welke vraag stellen therapeuten het vaakst aan je?

Iedereen kent me als “Leen van de schildklier”. Ik krijg dus vaak vragen over de schildklier, gaande van de oorzaken van een trage schildklier tot de behandeling van een snelle schildklier of schildkliernodules. Ik tracht zo helder en duidelijk mogelijk antwoorden te geven waar ze direct mee aan de slag kunnen. Eerst de richting en de prioriteiten bepalen en dan pas verder puzzelen en behandelen.

 

Wanneer rijd je aan het einde van de dag tevreden naar huis?

Ik kan er enorm van genieten om een les te geven op een manier zoals ik ze zelf ooit had willen krijgen. Ik maak moeilijke dingen graag behapbaar en overzichtelijk. Ik word er blij van als ik dan ook effectief hoor dat studenten een heldere, duidelijke uitleg te hebben gekregen en veel hebben bijgeleerd om hiermee vervolgens ook weer het verschil kunnen maken in hun praktijk.

 

Welke opleidingen heb je zelf gevolgd?

Ik heb eerst een Bachelor Socio-cultureel Vormingswerk gevolgd aan de Arteveldehogeschool in Gent. Na een stage in een jeugdhuis in Finland, voelde ik dat ik nog niet klaar was met leren. Ik koos ervoor om een Banaba Creatieve Therapie te volgen en om hiermee als non-verbaal, beeldend therapeut aan de slag te gaan. Ik heb lang in de sector GGZ gewerkt en was vaak verbaasd over het gebrek aan (aandacht voor) kwaliteitsvolle voeding en dergelijke. Ik volgde vervolgens de IOT-opleiding bij de Natura Foundation waar ik de microbe te pakken kreeg. Ik volgde direct daarna de kPNI-opleiding bij PNI Europe en startte mijn praktijk op.

 

Wat doe je naast doceren nog meer?

Ik specialiseer me in de begeleiding van mensen met de ziekte van Hashimoto uit België en Nederland binnen mijn online praktijk Hashimoto Helder. Daarnaast coördineer ik al jaren mijn therapeutische groepspraktijk De Zijnsplek in Gent, waar ik samenwerk met een klein team aan psychologen/therapeuten. Naast het werk spendeer ik tijd met mijn man en zoontje en tevens met vrienden. Verder hou ik van lezen, wandelen, koken, schilderen, art deco en design.

 

Waar ben je trots op?

Ik ben trots op de moed en durf die ik heb gehad om volledig zelfstandig mijn eigen ding te gaan doen. Nu kan ik me geen ander werkleven meer voorstellen. Door het beleid in mijn beide praktijken zelf te bepalen, kan ik meer trouw blijven aan mijn visie en missie in het leven. Meer en meer heb ik het gevoel volop vanuit mijn talenten te leven en groeit van daaruit het vertrouwen dat alles er is. Daarnaast probeer ik meer mijn intuïtie te gebruiken dat draagt zijn vruchten af.

 

Wat is je droom?

Mijn droom is om cliënten en therapeuten te inspireren. Ik hoop dat meer en meer mensen in de driver’s seat gaan zitten, aan het stuur van hun eigen gezondheidsproces. Mijn droom is dat ziektes niet langer invaliderend werken, door ze op een oorzakelijke manier te behandelen. Tegelijk hoop ik dat de Reguliere (schildklier-)geneeskunde stilaan meer gaat samenwerken met de Functionele geneeskunde. Samen zijn we sterk.