Hoe is je passie voor orthomoleculaire geneeskunde ontstaan?

“Mijn hele leven heb ik gedoe gehad in mijn lijf. Ik had altijd vage klachten en onvoldoende energie. Dat hoorde bij mij, althans zo leek het. Tot ik er helemaal klaar mee was en op onderzoek uitging. Al snel kwam ik uit bij voeding als medicijn en ging ik daarmee experimenteren. Er ging niet alleen een nieuwe wereld voor mij open, ook mijn lijf had er baat bij. Daarom ben ik orthomoleculaire geneeskunde en later ook kPNI gaan studeren. En hoe meer ik leer over ons vakgebied, hoe meer ik ervan wil weten. Het is gewoon een geweldig vak!”

 

Wat zou elke gezondheidsprofessional moeten weten volgens jou?

“Dat het lichaam ongelooflijk wijs is en altijd de best mogelijke output geeft binnen de mogelijkheden die het op dat moment heeft. Klachten en symptomen zijn dus signalen dat de input die het lichaam krijgt, onvoldoende aansluiten bij wat het lijf nodig heeft om te functioneren. Het is belangrijk om die signalen niet te onderdrukken, maar uit te zoeken in welke behoefte van het lichaam niet wordt voorzien. Dat ga je het lijf vervolgens aanbieden.”

 

Welke vraag stellen therapeuten het vaakst aan je?

“Welk supplement moet worden ingezet bij een bepaalde klacht. Dat is een lastige vraag. Als je namelijk niet weet hoe de klacht is ontstaan en wat het werkingsmechanisme erachter is, dan is het niet eenvoudig om het juiste supplement te vinden. Je tast dan eigenlijk in het duister en doet feitelijk maar wat. Dat lijkt me niet de bedoeling.”

 

Wanneer rijd je aan het einde van de dag tevreden naar huis?

“Ik word er altijd heel gelukkig van als ik mensen op weg heb kunnen helpen naar meer gezondheid. Dat kan zowel een hele mooie interactieve lesdag zijn geweest alsook een dag in mijn praktijk waarin ik mensen inzicht heb kunnen geven in de oorzaken van hun gezondheidsklachten. Het mooiste vind ik als ze zelf komen met de oplossing daarvoor. Dan heb ik het goed uitgelegd en weet ik dat zij het echt begrepen hebben. En dan kunnen er zulke mooie dingen gebeuren.”

 

Welke opleidingen heb je zelf gevolgd?

“Ik ben na de middelbare school eerst economie en later rechten gaan studeren. Na jaren gewerkt te hebben als advocaat en jurist wilde ik iets anders en kwam orthomoleculaire geneeskunde op mijn pad. Ik heb de opleiding orthomoleculaire geneeskunde en later de kPNI opleiding gevolgd bij Natura Foundation. Daar werd ik zo enthousiast van dat ik ben blijven studeren op het orthomoleculaire vakgebied.”

 

Wat doe je naast doceren nog meer?

“Ik werk als orthomoleculair en kPNI-therapeut in mijn eigen praktijk in ’s-Hertogenbosch waar ik vrouwen met chronische spijsverterings- en darmklachten behandel. Daarnaast werk ik als researcher bij Natura Foundation. In mijn vrije tijd speel ik graag gitaar en ben ik op mijn yogamat te vinden.”

 

Waar ben je trots op?

“Dat ik geheel op eigen kracht en door te blijven studeren, leren en ervaren mijn gezondheid op de rit heb gekregen, mij heb omgeschoold van jurist tot therapeut en nu een eigen praktijk heb waar ik anderen mag helpen zich heel veel beter te voelen.”

 

Wat is je droom?

“Het is mijn grote droom dat wij als mensen weer meer vanuit de natuur en vanuit onze natuur gaan leven. Dat we dichter bij onszelf, elkaar en de natuur gaan staan. Voelen wat er echt nodig is om tot een oplossing te komen en dat daarbij een natuurlijke aanpak het allereerste is waar we aan denken.”