Hoe is je passie voor orthomoleculaire geneeskunde ontstaan?

De passie voor eten was al aanwezig vanaf een klein meisje: ik was gek op eten. Later breidde dat genot in eten uit naar koken en bakken voor anderen. Hierdoor ging ik mij steeds meer interesseren in gezondheid en de voedende werking van voeding.
Na de opleiding Voeding & Diëtetiek in 2016, voelde het voor mij alsof er nog iets ontbrak: er werd geen verbinding gemaakt tussen het fysieke en de psyche. Ook zat ik toen zelf met heftige darmklachten en een PDS-stempel op mijn voorhoofd.
Door collega’s in het werkvlak en mijn eigen gezondheid kwam ik in aanraking met de opleiding Orthomoleculaire Therapie volgens de klinische Psycho Neuro Immunologie van Natura Foundation. Dit was als een warme jas die ik niet meer uit wilde doen.

 

Wat zou elke gezondheidsprofessional moeten weten volgens jou?

Zie symptomen niet als ‘last’ maar als teken dat er iets aan de hand is in het lijf wat moet worden opgelost. Zoek naar de oorzaak en neem de cliënt in zijn/haar geheel: alles heeft uiteindelijk met elkaar te maken. Werk eventueel met een multidisciplinair team samen om de client op meerdere facetten te kunnen helpen.

 

Welke vraag stellen therapeuten het vaakst aan je?

Welk protocol ze waar kunnen inzetten: vanuit Natura Foundation werken we het liefst zo min mogelijk met protocollen, elk mens is namelijk weer een andere puzzel.

 

Wanneer rijd je aan het einde van de dag tevreden naar huis?

Ik rijd tevreden naar huis als een cliënt zijn of haar behandeldoel heeft behaald en inmiddels weet hoe goed hij/zij zich kan voelen: energiek! En als kers op de taart: als een cliënt zelf heeft leren vliegen en de balans kan houden door te luisteren naar de signalen in zijn/haar lichaam en weet hoe hij/zij hierop moet anticiperen.

 

Welke opleidingen heb je zelf gevolgd?

In 2016 heb ik de opleiding Voeding & Diëtetiek aan de HvA afgerond en in 2018 de Integrale Orthomoleculaire Therapie bij Natura Foundation. En als aanvullingen nog Darmtherapie-opleiding bij Medivere en Hormonale disbalans voor vrouwen van Barbara Havenith.

 

Wat doe je naast doceren nog meer?

Ik heb een praktijk als orthomoleculair diëtist in de Jordaan en Haarlem, waar ik voornamelijk vrouwen behandel met hormoon- en spijsverteringsklachten. Daarnaast heb ik begin 2023 een kookboek uitgebracht, geef ik kookworkshops en boekpresentaties bij bedrijven. Ook werk ik als sportinstructrice en coach bij een een Healthboutique voor dames.
In mijn vrije tijd zijn we thuis gek op koken met en voor vrienden en familie, hebben we een moestuintje, ben ik te vinden in de crossfitbox, ben ik gek op onze huisdieren: hond Johnny en poes Poes, en tot slot rijd ik voor mijn woon-werkverkeer het liefst op mijn motor, een zwarte Suzuki uit 1987.

 

Waar ben je trots op?

Ik ben trots op het feit dat ik mijn eigen koers vaar en fijne mensen om mij heen heb verzameld. Na wat vallen en opstaan sta ik duidelijk in contact met mijn lijf. Hierdoor voel ik snel genoeg of een, zowel kleine als grote, keuze die ik maak, bij mij passend is - of niet.

 

Wat is je droom?

Mijn droom is om een kleine druppel achter te laten met inspiratie tot een gezonder en energieker leven, wat zich uitspreidt naar steeds verdere kringen. Tips en adviezen hoeven niet rechtstreeks van mij te komen, ze mogen ook via via de persoon bereiken die het nodig heeft. Daarom vind ik het lesgeven zo mooi: via via komt de kennis weer verder. Stukje bij beetje.