In de aanbevolen hoeveelheden zijn van caprylzuur geen negatieve bijwerkingen bekend. Hoge doseringen caprylzuur echter (enkele malen de adviesdosering), kunnen in sommige gevallen milde maagirritaties en misselijkheid veroorzaken. Dit kan tegengegaan worden door caprylzuur bij de maaltijd in te nemen.
In de literatuur zijn geen interacties van caprylzuur beschreven. Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Gebruikelijke therapeutische doses caprylzuur variëren tussen 1000 en 2000 mg verspreid op de dag ingenomen, gedurende drie tot vier maanden. Om de Herxheimer-reactie (zie bijwerkingen) te voorkomen kan het zinvol zijn met één tablet per dag te beginnen en de dosering geleidelijk op te bouwen. Omdat Candida zich diep in de plooien van de darmwand schuilhoudt, kan de behandeling van de aandoening verscheidene maanden tot zelfs twee jaar duren, afhankelijk van de toestand van de patiënt en hoe de patiënt als aan de aandoening lijdt.
Een van de belangrijkste elementen in de Candida-therapie is de eliminatie van suiker uit de voeding, het favoriete voedsel van de gist. Dat betekent een strikt anti-Candidadieet. Dagelijkse inname van Bifidobacteriën heeft een dramatische versterking van het aantal goedaardige darmbacteriën, die in de dikke darm Candida bestrijden, tot gevolg. De Lactobacillus-stammen in een goed probioticum helpen vooral de strijd tegen Candida in de dunne darm. Daarnaast is L-glutamine met name geschikt om de conditie van het darmepitheel te verbeteren bij een lekkende darm.
1. Crook WG. The Yeast Connection, 1984.
2. Crook WG. Chronic fatigue syndrome and the yeast connection. Jackson TN: Professional books, 1992.
3. Hoffman C, Schweizer TR, Dalby G. Fungistatic properties of the fatty acid and possible biochemical significance. Food research 1939;4:539.
4. Huppert M, MacPherson DA, Cazin J. Pathogenesis of Candida albicans infection following antibiotic therapie. Journal of Bacteriology 1953;5.
5. Keeney EL, Ajello L, Lankford E. Sodium caprylate: a new and effective treatment of monoliasis of the skin and mucous membrane. Bull John Hopkins Hosp 1946;78:333-339.
6. Peck SM, Rosenfeld H. The effects of hydrogen ion concentration, fatty acids and vitamin C on the growth of fungi. J Invest Dermatol 1938;1:237-265.
7. Tsukahara T. Fungicidal action of caprylic acid for Candida albicans. Japan Journal of Microbiology 1961;5(4).
8. Wyss O, Ludwig BJ, Joiner RR. The fungistatic and fungicidal action of fatty acids and related compounds. Arch Biochem. 1945;7:415-425.
9. Mpandi M, Schmutz P, Legrand E, et al. Partitioning and inactivation of viruses by the caprylic acid precipitation followed by a terminal pasteurization in the manufacturing process of horse immunoglobulins. Biologicals 2007 Oct;35(4):335-41.
10. Bergsson G, Arnfinsson J, Steingrimsson O, Thormar H. In vitro killing of Candida albicans by fatty acids and monoglycerides. Antimicrob Agents Chemother. 2001 Nov;45(11):3209-12.
11. Solis de los Santos F, Donoghue AM, Venkitanarayanan K, et al. Caprylic acid supplemented in feed reduces enteric Campylobacter jejuni colonization in ten-day-old broiler chickens. Poult Sci. 2008 Apr;87(4):800-4.
12. Skrivanová E, Molatová Z, Marounek M. Effects of caprylic acid and trialcylglycerols of both caprylic and capric acid in rabbits experimentally infected with enteropathogenic Escherichia coli O103. Vet Microbiol. 2008 Jan 25;126(4):372-6.
13. Boyen F, Haesebrouck F, Vanparys A, et al. Coated fatty acids alter virulence properties of Salmonella Typhimurium and decrease intestinal colonization of pigs. Vet Microbiol. 2008 Dec 10;132(3-4):319-27.
14. John AK, Baskaran SA, Charles AS, et al. Prophylactic supplementation of caprylic acid in feed reduces Salmonella enteritides colonization in commercial broiler chicks. J Food Prot. 2009 Apr;72(4):722-7.
15. Anamalai T, Mohan Nair MK, Marek P, et al. In vitro inactivation of Escherichia coli O157:H7 in bovine rumen fluid by caprylic acid. J Food Prot. 2004 May;67(5):884-8.
16. Nair MK, Joy J, Vasudevan P, et l. Antibacterial effect of caprylic acid and monocaprylin on major bacterial mastitis pathogens. J Dairy Sci. 2005 Oct; 88(10):3488-95.
17. De los Santos FS, Hume M, Venkitanarayanan K, et al. Caprylic Acid reduces enteric campylobacter colonization in marketaged broiler chickens but does not appear to alter cecal microbial populations. J Food Prot. 2010 Febr;73(2):251-7.
18. Skrivanová E, Savka OG, Marounek M. In vitro effect of C2-C18 fatty acids on Salmonellas. Folia Micobiol (Praha). 2004;49(2):199-202.
19. Nair MK, Joy J, Venkitanarayanan KS. Inactivation of Enterobacter sakazakii in reconstituted infant formula by monocaprylin.. J Food Prot. 2004 Dec;67(12):2815-9.
20. Hye In Yang, Min Suk Rhee. Inhibitory effect of caprylic acid and mild heat on Cronobacter spp. (Entereobacter sakazakii) in reconstituted infant formula and determination of injury by flow cytometry. Int J Food Microbiol. 2009;133(12):113-120.
21. Toxic effects of fatty acids on yeast cells: possible mechanisms of action. Biotechnol Bioeng. 1978 Aug;20(8):1235-47.
22. Liu S, Ruan W, Li J, et al. Biological control of phytopathogenic fungi by fatty acids. Mycopathalogia. 2008 Aug;166(2):93-102.