Vitamine K2 speelt een rol bij preventie van hart- en vaatziekten

vrijdag 29-maart-2019

Vitamine K2
Een recente, grootschalige review bevestigt het belang van vitamine K2, niet alleen voor gezonde botten maar ook voor cardiovasculaire gezondheid. Suppletie van K2 remt de neerslag van calcium in de vaatwand. 


Vitamine K speelt een essentiële rol voor de bloedstolling, dat is al heel lang bekend. De laatste jaren is duidelijk geworden dat vitamine K veel meer functies heeft, waaronder het reguleren van de calciumhuishouding. Een belangrijke functie van vitamine K is het activeren van (vitamine K-afhankelijke) enzymen (Gla-eiwitten), die de calciumhuishouding reguleren (samen met vitamine D) en verkalking van zachte weefsels en ontkalking van de botten tegengaan.[1] Zo helpt K2 om calcium in de botten te stoppen (waar je het wil), en uit de bloedvaten te houden, wat gunstig is voor de cardiovasculaire gezondheid. 


Deze recente review paper bevestigt de belangrijke rol van vitamine K2 voor cardiovasculaire gezondheid en gezonde botten. Het onderzoek is uitgevoerd door academici die verbonden zijn aan de universiteit van Maastricht en een medische universiteit van Amsterdam en is gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Cardiovascular Medicine. [2]


De calciumparadox

“Deze review geeft meer bewijs voor het feit dat calcium zonder een adequate K2 consumptie belandt in de zachte weefsels, waar het niet gewenst is, terwijl je liever wil dat het in de botten komt, waar het nodig is,” zegt de hoofdonderzoeker. [3] De paradox is dus dat calcium een noodzakelijk nutriënt is voor bottengezondheid, maar dat het ook een hoofdcomponent is van arteriële plakvorming. 


De onderzoekers plaatsen in deze review de kanttekening dat uit het onderzoek nog niet is gebleken of deze hoge calciumsuppletie significant bijdraagt aan de reductie van botsterkte en risico op botbreuken. Maar het is een feit dat calciumsupplementen veel worden voorgeschreven – vaak samen met vitamine D - om osteoporose te voorkomen of te behandelen.


Review van 144 studies

De data voor de review komen uit 144 wetenschappelijke onderzoeken naar de gevolgen van calciumsuppletie aan post-menopauzale vrouwen en patiënten met chronische nierziekten (nierpatiënten zijn vatbaarder voor aderverkalking vanwege beperkte fosfaatexcretie). Uit deze data kwam naar voren dat de suppletie van hoge dosis calcium aan deze beide groepen tot een hogere kans leidt op ziekte en sterfte door hart- en vaatziekten. 


Tekort aan K2

Slechte botten en hartgezondheid zijn dan ook niet alleen leeftijdsgerelateerd, maar vooral een teken van een tekort aan K2, concluderen de onderzoekers. Het is sowieso nog de vraag of hoge calciumsuppletie gewenst is, maar zij stellen voor om vitamine K2 als supplement in te zetten bij een hoge inname van calcium om aderverkalking te voorkomen. 


Meer weten over vitamine K?

Vitamine K heeft nog veel meer functies: het is een krachtige antioxidant, draagt bij aan de bloedglucoseregulatie, remt gewrichtsontsteking en speelt een rol in onze hersenen. Lees meer hierover in onze monografie op Natura foundation.


Bronnen

[1] http://www.naturafoundation.nl/monografie/Vitamine_K.html 

[2] Grzegorz B. Wasilewski,Marc G. Vervloet and Leon J. Schurgers1, The Bone—Vasculature Axis: Calcium Supplementation and the Role of Vitamin K, Front Cardiovasc Med. 2019; 6: 6, published online 2019 Feb 5. doi: 10.3389/fcvm.2019.00006, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6370658/ 

[3] https://www.nutraingredients.com/Article/2019/02/08/Paper-in-prestigious-journal-underpins-vitamin-K2-s-role-in-cardiovascular-health-supplier-says?utm_source=newsletter_daily&utm_medium=email&utm_campaign=11-Feb-2019&c=HBezLQ6MFs%2FUksFrK%2Fyw%2BoYVNwJ8JQgx&p2=