Rode wijn gunstig voor darmgezondheid

vrijdag 11-oktober-2019

\"\"
Het blijft nog altijd onderwerp van hevige discussie: is rode wijn gezond of niet? In deze studie leidde een bescheiden inname van rode wijn tot een gevarieerder, gezonder microbioom. De inname van andere alcoholische dranken hadden dit effect niet. Maar waarom is rode wijn gezond voor de darm, en witte wijn en andere alcoholische dranken niet?

In deze studie onderzochten wetenschappers van King’s College London het gezondheidseffect van bier, rode wijn, witte wijn en sterke drank op het darmmicrobioom van 916 Engelse vrouwelijke tweelingen. Het microbioom van de rode wijndrinkers bleek gevarieerder dan bij degenen die geen rode wijn dronken. Dit effect werd niet waargenomen bij de consumptie van witte wijn, bier of sterke drank. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Gastroenterology. [1]

 

Nog niet duidelijk waarom rode wijn gezond is

Een onderzoeker vertelt dat al lang bekend is dat rode wijn gunstig is voor de gezondheid van het hart, maar dat nog niet duidelijk is waarom: “Deze studie toont aan dat een bescheiden rode wijn consumptie is geassocieerd met een grotere diversiteit en gezonder darmmicrobioom, wat voor een deel de veel bediscussieerde gunstige effecten op de gezondheid verklaart.” [2]

Uit de studie bleek dat het darmmicrobioom van rode wijndrinkers een groter aantal verschillende bacteriesoorten bevatte vergeleken met mensen die geen rode wijn dronken. De wetenschappers namen dit resultaat ook waar in andere onderzoekscohorten in Engeland, de Verenigde Staten en Nederland. Zij zagen overigens nog steeds de associatie, ook als ze rekening hielden met factoren als leeftijd, gewicht, dagelijks eetpatroon en socio-economische status van de deelnemers.

 

Polyfenolen verantwoordelijk

De wetenschappers denken dat de belangrijkste reden voor de associatie de vele polyfenolen zijn die in rode wijn zitten. Dit zijn stofjes die voorkomen in veel fruit- en groentesoorten. Ze hebben veel gunstige eigenschappen, ze zijn bijvoorbeeld antioxidanten en treden op als brandstof voor de microben in ons lichaam. De studie toonde bovendien aan dat de consumptie van rode wijn was geassocieerd met lagere niveaus van obesitas en LDL-cholesterol, wat voor een deel kwam door het effect op het microbioom.

“Dit is een van de grootste studies die de effecten van rode wijn onderzoekt in de darmen van bijna 3.000 mensen in drie verschillende landen, en geeft inzicht dat de hoge niveaus van polyfenolen in de druivenschil verantwoordelijk kunnen zijn voor veel van de controversiële gezondheidsvoordelen, wanneer bescheiden geconsumeerd,” zegt een onderzoeker.

 

Eén glas per twee weken

Voordat iedereen vanaf nu dagelijks een glas rode wijn inschenkt: de onderzoekers geven aan dat één glas per twee weken al genoeg lijkt te zijn om het gevonden effect te sorteren op het darmmicrobioom. Maar toch: van alle alcoholische dranken is rode wijn in ieder geval de beste keuze om met mate te drinken, zo adviseren zij.

 

Meer over polyfenolen

Polyfenolen zijn chemische verbindingen die voorkomen in planten, de polyfenolen die in druiven en rode wijn voorkomen worden resveratrol genoemd. Lees meer over resveratrol in onze monografie:

 

Bronnen

[1] Le Roy, C.I. et al., Red Wine Consumption Associated With Increased Gut Microbiota a-diversity in 3 Independent Cohorts, Gastroentoerology, august 2019, DOI: https://doi.org/10.1053/j.gastro.2019.08.024, https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(19)41244-4/fulltext

[2] https://medicalxpress.com/news/2019-08-red-wine-benefits-linked-gut.html