Nieuwe toepassing resveratrol ontdekt

woensdag 23-september-2015

Het was al bekend dat resveratrol goed is voor hart- en bloedvaten. Nu blijkt dat het ook op een zeer fundamentele manier uitkomst biedt bij gewichtsbeheersing.

 

Resveratrol is een polyfenol dat voorkomt in druiven en in rode wijn. Nieuw onderzoek aan de Washington State University (VS) laat zien dat resveratrol in staat is om wit vet om te zetten in bruin vet. Bruin vet is een type vetweefsel dat gebruikt wordt voor de opwekking van lichaamswarmte. Hierbij worden vetten uit het bloed als brandstof gebruikt. 

 

De onderzoekers gaven twee groepen muizen een vetrijk dieet, waarbij één groep ook resveratrol toegediend kreeg. De gewichtstoename in de laatste groep lag door resveratrol maar liefst 40 procent lager dan in de controlegroep. 

 

De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat het witte vet van de muizen door resveratrol werd omgezet in bruin vet. Hierdoor werden meer calorieën verbrandt. Ze toonden bovendien aan dat de omzetting van het ene naar de andere soort vet wordt gedaan door een enzym genaamd AMPK, dat de energiestofwisseling reguleert.

“We hebben voor het eerst laten zien dat resveratrol, naast het remmen van vetopslag en het bevorderen van vetafbraak, wit vetweefsel kan omzetten in bruin vetweefsel. Dit biedt nieuwe handvatten voor de preventie en behandeling van ernstig overgewicht en aanverwante aandoeningen”, aldus de onderzoekers.

 

Helaas zijn salvestrolen, waaronder resveratrol, door plantenselectie merendeels uit groente en fruit verdwenen.  Groente en fruit bevatten tegenwoordig daarom naar schatting 80% minder salvestrolen dan zo’n zestig jaar geleden. Een supplement met resveratrol is dus sowieso een belangrijke aanvulling op de voeding.

 

Lees hoe u bruin vetweefsel bij uw cliënt kunt activeren.

Bron

  1. Wang S. et al., Resveratrol induces brown-like adipocyte formation in white fat through activation of AMP-activated protein kinase (AMPK) α1, Int J Obes (Lond). 2015 Jun;39(6):967-76.