Interactie kurkuma en tamoxifen

dinsdag 2-april-2019

Vrouwen die voor borstkanker worden behandeld kunnen mogelijk beter voorzichtig zijn met het gebruik van voedingssupplementen met kurkuma. Uit een onderzoek van Erasmus MC Rotterdam blijkt dat kurkuma de werking van het antiborstkankermedicijn tamoxifen nadelig kan beïnvloeden.

Wanneer het gebruik van kurkuma en tamoxifen wordt gecombineerd, kan dit de werking van het medicijn verslechteren. Het betreft op dit moment slechts één onderzoek naar deze wisselwerking. Bovendien was het onderzoek klein van opzet en dus mogelijk niet representatief. Desalniettemin vinden wij het belangrijk om de resultaten met u te delen.

Het onderzoek

Aan het onderzoek namen zestien vrouwen deel met borstkanker, die tenminste vier weken tamoxifen gebruikten. Kurkuma verminderde de beschikbaarheid van het geneesmiddel in het bloed met gemiddeld 7,7%. Wanneer de vrouwen kurkuma met piperine (peper) slikte verminderde de beschikbaarheid met gemiddeld 12,4%. Bij de meerderheid van de zestien vrouwen bleven de bloedwaarden van de werkzame stof wel boven de grens van werkzaamheid. 

Voorzichtigheid

Ondanks de kleinschalige opzet van het onderzoek, is het altijd belangrijk bewust te zijn van de mogelijke interacties die op kunnen treden tussen medicijnen en sommige kruidensupplementen. Wanneer u twijfelt of gelijktijdig gebruik verstandig is, raadpleeg dan altijd de relevante literatuur en/of neem contact op met een apotheker of huisarts. 

Lees ook: https://www.bonusan.com/nl/nieuws/factsheets-geneesmiddelen-en-voedingssupplementen/  

 

Bronnen

[1] https://supplementinfo.nl/nieuws/gebruikt-u-tamoxifen-wees-voorzichtig-met-kurkuma/

[2] Hussaarts KGAM et al.: Impact of Curcumin (with or without Piperine) on the Pharmacokinetics of Tamoxifen; Cancers 11(3) pii: E403, 2019.