Glucosamine mogelijk ook gunstig voor hart en bloedvaten

dinsdag 9-juli-2019

Veel mensen gebruiken glucosamine bij artrose en gewrichtspijn. Mogelijk speelt glucosamine ook een rol bij het voorkomen van cardiovasculaire ziekten, zo laat een grootschalige analyse van gegevens uit de UK Biobank study zien. Vermoedelijk doordat het de CRP-waardes verlaagt.

 

Glucosamine is een populair supplement, dat vaak wordt gebruikt om de klachten van artrose en gewrichtspijn te verlichten. Nieuwe onderzoeksresultaten geven aan dat glucosamine ook een rol kan spelen in het voorkomen van cardiovasculaire ziekten.


In deze studie door de University of New Orleans zijn de data geanalyseerd van de UK Biobank study. Hierin zijn gegevens van meer dan een half miljoen Britten (mannen en vrouwen) samengebracht. Uit de analyse blijkt dat regelmatige suppletie van glucosamine kan samenhangen met een lager risico op cardiovasculaire aandoeningen, zoals hartziekten en beroertes. De resultaten zijn gepubliceerd in het British Medical Journal. [1] De onderzoekers vinden dat er meer klinische trials nodig zijn om dit resultaat verder te toetsen.

 

Risico 15% lager

Om de associaties tussen glucosamine en cardiovasculaire aandoeningen te onderzoeken hebben onderzoekers de data geanalyseerd van 466.039 participanten, die geen hart- en vaatziekten hadden en die allemaal een vragenlijst invulden over hun supplementengebruik, inclusief glucosamine. Overlijdensaktes en ziekenhuisdossiers werden gebruikt om gedurende zeven jaar cardiovasculaire aandoeningen bij te houden, zoals coronaire hartziekten en beroertes.


Een op de vijf (19,3%) van de participanten rapporteerde het gebruik van glucosamine bij de start van de studie. De onderzoekers stelden vast dat glucosamine was geassocieerd met een 15% lager risico van cardiovasculaire aandoeningen, en bovendien dat gebruikers een 9% tot 22% lager risico liepen op coronaire hartziekten, beroertes en dood, vergeleken met degenen die dit supplement niet gebruikten.  

 

Voor rokers glucosamine nog gunstiger

Deze gunstige associaties bleven overeind, ook nadat er rekening was gehouden met traditionele risicofactoren, zoals leeftijd, geslacht, gewicht (BMI), etniciteit, leefstijl, voedingspatroon, geneesmiddelen en ander supplementgebruik. De associatie tussen gebruik van glucosamine en coronaire hartziekten was overigens sterker bij rokers (37% lager risico), vergeleken met participanten die nooit hadden gerookt (12%) en participanten die eerder wel hadden gerookt (18%).


Dit resultaat kan verklaard worden doordat regelmatig gebruik van glucosamine samenhangt met het verminderen van de niveaus van C-reactive protein (CRP), een stofje dat geassocieerd is met inflammatie, zo denken de onderzoekers. Rokers hebben meer last van inflammatie en die wordt door de glucosamine dus verminderd.


Tot slot geven de onderzoekers aan, dat eerder dierenonderzoek heeft aangegeven dat glucosamine een koolhydraatarm dieet kan imiteren, wat omgekeerd evenredig wordt geassocieerd met de ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

 

Meer onderzoek gewenst

Ondanks de grote aantallen mensen die zijn onderzocht, zeggen de onderzoekers dat het om een observationele studie gaat, en dat ze daarom geen oorzakelijk verband kunnen vaststellen. [2] Er waren hiervoor te veel beperkingen aan het onderzoek, zoals gebrek aan informatie over de gebruikte doses en hoe lang participanten het supplement gebruikten. Bovendien is niet gekeken naar de bijeffecten van gebruik van glucosamine. Regelmatig glucosaminegebruik kan daarnaast verder ook duiden op een gezonde levensstijl, al denken de onderzoekers dat de resultaten hierdoor niet zijn beïnvloed.


De wetenschappers concluderen voorzichtig dat regelmatig gebruik van glucosamine niet alleen de pijn van artrose kan verminderen, maar ook gerelateerd kan zijn aan een lager risico op cardiovasculaire aandoeningen. Zij raden aan meer klinische trials te doen, om deze aanname verder te onderzoeken.

 

Bronnen

[1] Qi, Lu et al., Association of habitual glucosamine use with risk of cardiovascular disease: prospective study in UK Biobank, British Medical Journal (2019), DOI: 10.1136/bmj.l1628, http://www.bmj.com/content/365/bmj.l1628

[2] https://medicalxpress.com/news/2019-05-glucosamine-supplements-linked-cardiovascular-disease.html