De rol van omega-3 in preventie
Het vetzuur omega-3, dat van nature voorkomt in zeevoeding zoals algen, krill, schaal- en schelpdieren en vis, speelt een belangrijke rol in het reguleren van de ontstekingsreactie die plaatsvindt na infectie met pathogenen. Hoe beter de ontstekingsreactie gereguleerd wordt, hoe kleiner de kans dat de ziekte die op besmetting volgt een ernstig verloopt kent. In dit artikel vertellen we u hoe dit precies werkt.
Verschillende soorten vetzuren en hun functie
Arachidonzuur (AA), een meervoudig onverzadigd omega-6 vetzuur, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), beide meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren, zijn de voorlopers van een aantal lipiden die ontstekingsreacties reguleren: de eicosanoïden [1].
Er zijn zowel pro-inflammatoire als anti-inflammatoire eicosanoïden.
AA is voorloper van de pro-inflammatoire eicosanoïden zoals leukotrieen B4 (LTB4) en prostaglandine E2 (PGE2) (zie afbeelding 1). EPA en DHA zijn dan weer voorlopers van de anti-inflammatoire eicosanoïden waavan de lipoxinen de belangrijkste zijn. Ze maken samen onderdeel uit van het regelmechanisme waarmee een ontsteking zichzelf onder controle houdt. Dit mechanisme wordt ook wel ‘resoleomics’ genoemd, verwijzend naar ‘to resolve’.