Alles wat je wilt weten over ashwagandha
In de fascinerende wereld van natuurlijke geneeskunde staat Ashwagandha al eeuwenlang bekend als krachtpatser. Om meer over dit kruid te leren, spraken we met expert Wout van Helden, een ervaren orthomoleculair en kPNI therapeut. Met meer dan 10 jaar ervaring heeft Wout een schat aan kennis opgebouwd over de voordelen van Ashwagandha. In dit artikel werpen we, samen met Wout, een kritische blik op Ashwagandha. We verkennen wat dit kruid precies is, hoe het werkt en Wout deelt zijn persoonlijke ervaringen met Ashwagandha.
Wat is ashwagandha?
Ashwagandha is een plant met een rijke geschiedenis in de Ayurveda. Ashwagandha staat ook wel bekend als Indiase ginseng of Withania somnifera. In de Ayurveda, de Indiase geneeskunde wordt het beschouwd als een "rasayana" kruid, voor het verlengen van de levensduur en lichaamskracht.
Wout: “Ashwagandha supplementen zijn populair omdat ze zo breed inzetbaar zijn. Het is vooral bekend omdat ashwagandha je weerbaarder maakt tegen stress, maar het is ook bijvoorbeeld goed bij slapeloosheid, voor het immuunsysteem, hormoonregulatie, hart- en bloedvaten, het remt laaggradige ontstekingen en het verbetert de (sport)prestatie.”
“Je moet ook weten dat het niet oppeppend of verslavend werkt. Het bevordert en herstelt de natuurlijke balans in het lichaam. Dit maakt dat ashwagandha een fijn supplement is voor veel mensen.”
Wat zijn de voordelen van ashwagandha?
De kracht van ashwagandha is de adaptogene werking. Een adaptogeen helpt lichaam en geest in balans te houden, zelfs in stressvolle situaties. Wout benadrukt dat het unieke aan ashwagandha is dat het niet overmatig stimuleert of kalmeert, maar juist de natuurlijke balans herstelt. “Ashwagandha supplementen herstellen de harmonie in ons lichaam, door het reguleren van de HPA-as, te functioneren als antioxidant en door de kalmerende neurotransmitter GABA vrij te geven. Hierdoor worden we veerkrachtiger, ongeacht de uitdagingen die we tegenkomen.”
Wanneer moet je ashwagandha innemen?
Ashwagandha is een veelzijdig kruid, je kunt ashwagandha innemen:
- Wanneer je acute of chronische stress ervaart
- Bij door stress veroorzaakte angst
- Bij door stress veroorzaakte slaapproblemen
- Ter verbetering van de concentratie & het geheugen
- Voor hormoonregulatie
Therapeut Wout beveelt het kruid vooral aan als mensen een combinatie van bovenstaande symptomen ervaren. Een ashwagandha supplement neem je het liefst in combinatie met andere stoffen zoals magnesium voor slaapstoornissen of panax ginseng en rhodiola bij stress.
Therapeuten kunnen ashwagandha supplementen ook aanraden voor specifieke aandoeningen zoals schildklieraandoeningen, reumatoïde artritis en diabetes. Voor deze toepassingen benadrukt Wout het belang van persoonlijk advies van een therapeut. "Een therapeut kan je helpen om de juiste keuze in voeding, leefstijl en supplement te maken door te kijken naar alle symptomen" voegt hij toe.
Hoe snel werkt ashwagandha?
Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het effect al binnen twee weken meetbaar is. Volgens Wout ervaren mensen in de praktijk zelfs al binnen één week resultaten. Maar hoe snel het werkt, hangt natuurlijk altijd af van je gezondheidssituatie en je doelen, de dosering en eventuele andere supplementen die je gebruikt.
Welke ashwagandha is de beste keuze?
Volgens Wout zijn gestandaardiseerde ashwagandha-extracten de beste keuze. Dit soort extracten worden ook in wetenschappelijke onderzoeken gebruikt en bevatten een gegarandeerd gehalte aan actieve stoffen. In niet-gestandaardiseerde extracten of producten zoals ashwagandha thee kunnen de hoeveelheden werkzame stoffen sterk variëren. Gestandaardiseerde extracten bieden meer zekerheid. Hierdoor weet je precies wat je inneemt en dat het elke keer effectief is.
Bovendien raadt hij aan ashwagandha te combineren met andere stoffen voor specifieke behoeften. “Bij stress zijn andere ginseng-achtige kruiden ideaal, omdat ze samenwerken als adaptogenen om het lichaam in balans te brengen. Voor slaapproblemen zijn magnesium en het slaapmutsjeskruid goede partners, die elkaar ondersteunen voor een goede nachtrust.”
Kan ashwagandha helpen bij slaapstoornissen?
Ja, ashwagandha kan helpen bij slaapproblemen. Er zijn meerdere wetenschappelijke studies uitgevoerd waarbij ashwagandha als slaapondersteunend middel werd gebruikt. De Latijnse naam somnifera betekent zelfs "slaapverwekkend".
“Ashwagandha werkt het beste in combinatie met andere stoffen zoals magnesium. Door deze natuurlijke combinatie beïnvloed je meerdere werkingsmechanismen in het lichaam. De stoffen kunnen daardoor op meerdere manier effectief helpen om beter te slapen.”
Het advies over ashwagandha van de expert
Wout, orthomoleculair therapeut, deelt zijn advies over ashwagandha: "Ik ben enorm geïnteresseerd in ashwagandha, persoonlijk en als therapeut. Het haalt voor mij de scherpe randjes af van een dag met stress, bijvoorbeeld bij het geven van lezingen. Ik ben dan meer in balans en kom met meer focus de dag door. Ik zet het in afhankelijk van wat een dag mij vraagt.”
“Ashwagandha brengt lichaam en geest in balans en is effectief bij stress, slaapproblemen en angst. Ashwagandha kun je goed combineren met andere stoffen, zoals adaptogenen, denk aan Panax ginseng en rhodiola, die helpen bij stressvermindering. Magnesium en het slaapmutsjeskruid kunnen ondersteunen bij slaapproblemen. Op deze manier kun je optimaal profiteren van de kracht van ashwagandha."