Leestip: ‘Word weer mens’ van Leo Pruimboom

maandag 29-april-2019

Wellicht heeft u het al voorbij zien komen op social media: onlangs verscheen het langverwachte Nederlandstalige boek “Word weer mens, de terugkeer van Homo sapiens” van dr. Leo Pruimboom, grondlegger van de klinische Psycho-Neuro-Immunologie en docent in onze kPNI-opleiding. 


Onlangs verscheen het langverwachte Nederlandstalige boek “Word weer mens, de terugkeer van Homo Sapiens” van dr. Leo Pruimboom, grondlegger van de klinische Psycho-Neuro-Immunologie en docent in onze kPNI-opleiding. Leo schreef het boek samen met Daniel Reheis op basis van zijn jarenlange ervaring als wetenschapper, docent en therapeut, die heeft geleid tot de overtuiging dat voeding als geneesmiddel kan – en zou moeten – worden toegepast in de behandeling van ziekte. Het boek is een fraai vormgegeven en bijzonder waardevol werk dat de theorie achter de belangrijkste werkingsmechanismen die leiden tot ziekte begrijpelijk maakt en combineert met recepten bestaande uit voedingsmiddelen die bijdragen aan het herstel van deze werkingsmechanismen.


Lichaam en geest

Het boek is gebaseerd op fysiologische stofwisselingsprocessen en de basisprincipes van evidence-based medicine. Het is door de combinatie van de evolutionaire insteek, het kPNI-gedachtegoed, de wetenschap achter de werkingsmechanismen, de praktische tips en de heerlijk ogende en verrassend eenvoudige recepten letterlijk een gezondheidsboek voor lichaam en geest. Het begint met een algemeen deel waarin voedingsfeiten worden beschreven, hardnekkige mythen worden ontkracht (“eieren verhogen de cholesterol”), verrassende feiten worden belicht (“zoogdiervlees is niet per definitie gezond voor de mens”) en de grondbeginselen van koken worden toegelicht. Daarna worden de 12 belangrijkste werkingsmechanismen die bijdragen aan het ontstaan van ziekte uitgelegd.


Ieder werkingsmechanisme is voorzien van een opsomming van geassocieerde symptomen en/of ziektebeelden, een gedegen, heldere uitleg van het werkingsmechanisme, een overzicht van voeding die als medicijn kan werken en af te raden voedingsmiddelen en tot slot uitgewerkte en prachtig gefotografeerde voor-, hoofd- en nagerechten, die de lezer doen watertanden. Na de werkingsmechanismen wordt overgewicht als aandoening integraal vanuit de kPNI-invalshoek beschreven en voorzien van praktische tips die bijdragen aan de oplossing ervan, inclusief een weekplan bestaande uit voeding, beweging en sociale activiteiten. Gezondheidsexperts wordt extra verdieping geboden in een aantal kaders binnen de werkingsmechanismen, middels een uitleg van de PNI-metamodellen die structuur geven om te komen tot een verklarende PNI-diagnose en middels een overzicht van de samenhang tussen de werkingsmechanismen en de daarbij behorende metabole strategieën van het immuunsysteem.


Voor u en uw cliënt

Door de insteek van het boek is het niet alleen een bijzondere aanwinst voor uw eigen boekenkast, maar is het ook zeer geschikt voor uw cliënt. Het biedt u achterliggende evolutionaire en wetenschappelijke verklaringen voor het ontstaan van ziekte en de weg naar de oplossing en kan dienen als deep learning voor uw cliënt. De recepten zijn smaakvol en niet ingewikkeld om te maken en zijn daarmee een praktisch hulpmiddel om te komen tot geschikte voedingskeuzes. Ze bieden een uitstekende basis voor verdere variatie en keukenexperimenten aan de hand van de voedingslijsten die bij ieder werkingsmechanisme zijn opgenomen.


Meer weten?

“Word weer mens” is verkrijgbaar via www.wordweermens.com en als ebook ook via Bol.com.


Wanneer u uw kennis op het gebied van de werking, samenhang en onderlinge beïnvloeding van alle lichaamssystemen en de invloed daarvan op gezondheid en ziekte verder wilt verdiepen, is de opleiding klinische Pyscho-Neuro-Immunologie iets voor u. 


Klik hier om u aan te melden voor het webinar.