Nieuw onderzoek: Omega-3-vetzuur DHA verbetert geheugen en reactietijd

maandag 3-juni-2013

Eén van de belangrijke meervoudig onverzadigde vetzuren in de omega-3-klasse is DHA (docosahexaeenzuur). Het lichaam kan DHA slechts in zeer beperkte mate zelf aanmaken en is voor dit essentiële vetzuur afhankelijk van de voeding, waarbij vooral vette zeevis een rijke bron is. DHA wordt onder andere ingebouwd in het membraan van de hersencellen, waar het de vloeibaarheid van het membraan, de prikkelgeleiding en signaaloverdracht bevordert. Tekorten, welke wijdverbreid zijn onder de bevolking, hebben onherroepelijk gevolgen voor het mentaal functioneren, zoals ook blijkt uit nieuw onderzoek aan de Massey Universiteit in Nieuw-Zeeland. 

Opzet van het onderzoek
Wetenschappers onderzochten of een DHA-supplement de hersenfunctie bevorderde bij gezonde jonge volwassen met een lage DHA status. 176 personen in de leeftijd van 18-45 jaar werden zes maanden lang gevolgd in een gerandomiseerd, placebogecontroleerd, dubbelblind onderzoek. Eén helft consumeerde dagelijks 1,16 gram DHA, de andere kreeg een placebo. Op diverse momenten tijdens het onderzoek werden de cognitieve prestaties gemeten, waaronder episodisch en werkgeheugen, aandacht, reactietijd en verwerkingssnelheid. Het episodisch geheugen is het geheugen waarin gebeurtenissen voor langere tijd worden opgeslagen, en vormt onderdeel van het langetermijngeheugen.

Klik hier voor het volledige artikel 

Cookies

Als u verder klikt op onze website, gaat u er ook mee akkoord dat we cookies gebruiken. Daarmee verzamelen we gegevens en volgen we wat bezoekers doen op onze website. Met die informatie verbeteren we onze website en tonen we informatie die aansluit bij wat u interesseert. Als u geen cookies accepteert, kunt u geen video's bekijken of content delen op social media. Meer informatie.

Cookies zelf instellen