Zaagpalm helpt bij haarproblemen ovariumsyndroom

vrijdag 22-april-2016

Zaagpalm (Sabal serrulata) is één van de belangrijkste planten voor de lagere urinewegen bij mannen. Maar ook bij vrouwen kan het worden ingezet: onder andere tegen haaruitval en overdadige lichaams- en gezichtsbeharing bij polycysteus ovariumsyndroom. 

 

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is één van de belangrijkste oorzaken van onvruchtbaarheid bij de vrouw. De follikels springen niet en blijven ‘plakken’. Er ontstaat een steeds grotere cyste die uiteindelijk voor grote problemen kan zorgen. 

Mannelijke gezichtsbeharing

Bij PCOS kan  er sprake zijn van haaruitval in de kruin, maar ook van mannelijke beharing op het lichaam en in het gezicht. Dit wordt veroorzaakt door een verhoogde hormoonspiegel op het gebied van onder andere testosteron. Testosteron wordt in het lichaam door het enzym 5-alfa-reductase omgezet in de actievere DHT-vorm. Bij mannen bevordert DHT gezichtsbeharing, haaruitval en acne.  

PCOS: meer DHT

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met PCOS meer 5-alfa-reductase aanmaken dan vrouwen die deze aandoening niet hebben. Vrouwen met PCOS zetten dus makkelijker testosteron om in de actieve vorm dan andere vrouwen. Hierdoor ontstaan relatief hoge gehaltes DHT. Ook bij vrouwen blijkt DHT een toename van gezichtsbeharing en haaruitval te veroorzaken.

Zaagpalm remt omzetting

Zaagpalm kan het enzym 5-alfa-reductase remmen. Hierdoor wordt minder testosteron in DHT omgezet. Wanneer het gehalte DHT daalt, neemt ook gezichtsbeharing en haaruitval af. Daarnaast kan zaagpalm ook reeds omgezet DHT afbreken en remt het de binding van DHT aan androgene receptoren. 

Andere effecten zaagpalm

Vrouwen met PCOS hebben  meestal een hoog gehalte oestrogeen en een laag gehalte progesteron. Hierdoor kan de baarmoeder hyperplasie gaan vertonen. Zaagpalm heeft een anti-oestrogeen effect. Daarnaast versterkt het de lichaamsweefsels en kan zo bijdragen aan een normale vorm en functie van de baarmoedercellen. Bovendien is eerder al vastgesteld dat zaagpalm acne kan verminderen bij PCOS.

Bron

Vassiliadi DA, Barber TM, Hughes BA, McCarthy MI, Wass JA, Franks S, Nightingale P, Tomlinson JW, Arlt W, Stewart PM, Increased 5 alpha-reductase activity and adrenocortical drive in women with polycystic ovary syndrome, J Clin Endocrinol Metab. 2009 Sep;94(9):3558-66.