Voeding rond bevruchting bepaalt ziektekans baby

woensdag 9-september-2015

Onderzoekers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine hebben bewijs in handen dat de voedingsstatus van de moeder rondom de bevruchting bepalend is voor de gezondheid van de baby en de latere volwassene.

 

De wetenschap van de epigenetica is snel in opkomst. Steeds meer onderzoek laat zien dat de kans op gezondheid of ziekte niet alleen in onze genen zit. Voeding, omgevings- en levensstijlfactoren beïnvloeden uiteindelijk welke genen tot uiting komen en welke niet, of we ziek worden of juist gezond blijven.  Nu blijkt uit baanbrekend onderzoek dat de voedingsstatus in de periode rondom de bevruchting al bepalend is voor de kans op ziekte van de baby en in het latere leven.

 

Aan het onderzoek deden 120 Gambiaanse vrouwen mee die zwanger waren geworden ofwel in het regenseizoen, ofwel in het droge seizoen. De concentraties van diverse nutriënten werden bij de twee groepen vrouwen rondom de bevruchting gemeten. Later werden het bloed en de haarzakjes geanalyseerd van hun twee tot acht maanden oude baby’s.

 

De voedingsstatus tijdens het droge en het regenseizoen weken van elkaar af. In het droge seizoen bleek er bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B2 en methionine bij de moeders te bestaan. Dit bleek te voorspellen dat de baby’s van deze moeders een ondergemethyleerd VTRNA2-1-gen kregen. 

 

VTRNA2-1 is een RNA-gen dat gereguleerd wordt door methylgroepen. Normaal functioneert het gen als een tumoronderdrukker, maar het kan deze functie minder goed uitvoeren als VTRNA2-1 ondergemethyleerd is. Ook de functie van het immuunsysteem gaat door deze verandering achteruit.

 

Verder onderzoek met 55 Gambianen van het platteland liet zien dat de mate van methylatie minimaal 10 jaar, maar waarschijnlijk tot ver in het volwassen leven onveranderd blijft. Dit biedt volgens de onderzoekers mogelijk een verklaring voor het feit dat volwassen Gambianen vaker sterven aan infectieziekten wanneer hun moeder in het droge seizoen zwanger werd.

 

Uit het onderzoek komt een oorzaak-gevolgrelatie naar voren tussen voeding, omgeving, de ontwikkeling van het vroege embryo, epigenetische veranderingen en ziekte. “Dit biedt perspectieven voor verder onderzoek naar epigenetische verschillen en het ontstaan van ziekte”, aldus de onderzoekers. 

 

De Natura Foundation benadrukt al jaren het belang van epigenetica bij het onstaan van ziekte. Wilt u meer weten over dit boeiende onderwerp en ermee aan de slag in uw praktijk? Volg dan één van onze cursussen of schrijf u in voor onze topopleiding tot klinisch PNI-therapeut.

Bron

Matt J Silver, et al., Independent genomewide screens identify the tumor suppressor VTRNA2-1 as a human epiallele responsive to periconceptional environment, Genome Biology Volume 16, Number 118