Minder kniepijn bij obesitas door vitamine D

maandag 24-augustus-2015

Onderzoek aan de Universiteit van Florida wijst uit dat vitamine D mogelijk kniepijn vermindert bij mensen met obesitas en artrose. Bovendien kan een goede bloedwaarde bijdragen aan minder bewegingsproblemen.

 

Mensen met obesitas en artrose hebben significant minder kniepijn wanneer zij een hogere bloedwaarde vitamine D3 hebben. Het was al bekend dat een lage bloedwaarde bij ouderen en mensen met obesitas een correlatie vertoont met negatieve gezondheidseffecten, waaronder chronische pijn.

 

Aan het onderzoek deden 256 personen mee met een gemiddelde leeftijd van 56,8 jaar. Er werden bloedmonsters afgenomen en de deelnemers rapporteerden zelf hoeveel pijn ze ervoeren. Tevens werden de benen en gewrichten aan een prestatietest onderworpen.

 

Deelnemers met een hogere bloedwaarde hadden significant minder last van kniepijn ten gevolge van artrose dan deelnemers waarvan deze te laag was. Ook behaalden de deelnemers met hogere bloedwaarden betere resultaten op de prestatietest. 

Een causaal verband is niet aangetoond en het mechanisme erachter nog niet geheel opgehelderd. “Wellicht beïnvloedt de pleiotropische rol van biologisch actieve vitamine D3 de pijn en pijnverwerking via perifere en centrale mechanismen. Maar het kan ook zijn dat een hoger pijnniveau ervoor zorgt dat men minder activiteiten buitenshuis onderneemt, hetgeen zowel bijdraagt aan obesitas als aan een lager vitamine D-gehalte”, aldus de onderzoekers.

 

Uit het onderzoek blijkt te meer dat obesitas gerelateerd is aan een lagere bloedwaarde vitamine D3. Dit komt ook uit eerder onderzoek (2010) naar voren. Men concludeerde toen dat zeer obese personen hogere doseringen vitamine D nodig hebben dan slanke personen om eenzelfde bloedwaarde vitamine D3 te bereiken.

Bronnen

  1. Glover et al, A Cross-Sectional Examination of Vitamin D, Obesity, and Measures of Pain and Function in Middle-Aged and Older Adults with Knee Osteoarthritis, Clinical Journal of Pain, 7 januari 2015
  2. Jorde R, Sneve M, Emaus N, Figenschau Y, Grimnes G., Cross-sectional and longitudinal relation between serum 25-hydroxyvitamin D and body mass index: the Tromsø study, Eur J Nutr. 2010 Oct;49(7):401-7.