Bijzonder: broccoli beschermt tegen luchtvervuiling

maandag 18-augustus-2014


Kruisbloemigen zoals broccoli en spruitjes zijn niet bij iedereen even populair. Dat dit jammer is, blijkt uit onderzoek van de prestigieuze Johns Hopkins School of Public Health. Onderzoekers toonden aan dat broccoli onder andere bijdraagt aan de uitscheiding van benzeen, een sterk irriterende stof. Van kruisbloemigen was al bekend dat ze het risico op diverse chronische ziekten kunnen verlagen.

Benzeen is een belangrijke component van luchtvervuiling. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) veroorzaakt deze vervuiling jaarlijks zeven miljoen sterfgevallen. Het is nu aangetoond dat sulforafaan helpt bij de uitscheiding van benzeen. Sulforafaan is een metaboliet van glucorafanine, een belangrijke inhoudsstof van broccoli.

Twaalf weken lang werden 291 inwoners gevolgd van een dorpje in de regio Shanghai, een sterk vervuild industriegebied. De deelnemers werden in twee groepen ingedeeld. De controlegroep kreeg een drankje van gesteriliseerd water, ananas- en limoensap. De behandelgroep kreeg ditzelfde drankje met een oplossing van broccolispruiten (kiemen), waarin zowel glucorafanine als sulforafaan zat.

Vanaf dag één vertoonde de behandelgroep een 61 procent hogere uitscheiding van benzeen. Dit bleef zo gedurende het gehele onderzoek. Ook een andere giftige luchtvervuiler – acroleïne – werd in sterkere mate uitgescheiden.

Mogelijk activeert sulforafaan een signaalmolecuul (NRF2) dat het aanpassingsvermogen van cellen vergroot. Hierdoor zijn ze in staat een breed spectrum van milieutoxinen te overleven. Dit beperkt zich volgens de onderzoekers niet tot luchtvervuiling; ook in relatie tot water en voedsel heeft het effect.

“Broccoli eten is een eenvoudige en veilige manier om de schadelijke gevolgen van luchtvervuiling op de gezondheid te minimaliseren”, aldus de onderzoekers. Naast verder onderzoek om de optimale dosering en innamefrequentie te bepalen, dringen de onderzoekers aan op effectiever beleid om de immer toenemende luchtvervuiling een halt toe te roepen.

Bronnen

  1. Egner PA, Chen JG, Zarth AT, Ng D, Wang J, Kensler KH, Jacobson LP, Munoz A, Johnson JL, Groopman JD, Fahey JW, Talalay P, Zhu J, Chen TY, Qian GS, Carmella SG, Hecht SS, Kensler TW, Rapid and Sustainable Detoxication of Airborne Pollutants by Broccoli Sprout Beverage: Results of a Randomized Clinical Trial in China, Cancer Prev Res (Phila). 2014 Jun 9.
  2. http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2014/air-pollution/en/
  3. Medical News Today, Broccoli plant compound detoxifies air pollutants in the body, 17 June 2014