Verrassend: beweging verbetert de darmflora

woensdag 6-augustus-2014


We weten het allemaal: goede voeding, probiotica en beweging kunnen wonderen verrichten voor de weerbarstige darm. Bij beweging denken we dan vaak aan een verbeterde darmmotiliteit. Nieuw onderzoek toont aan dat dit niet het hele verhaal is: het vergroot ook de diversiteit van de darmflora. Dit kan positieve gezondheidseffecten hebben op de langere termijn. De hoogste tijd dus dat uw cliënt zijn sportschoenen aantrekt!

Tijdens het onderzoek werd de darmflora van 40 professionele rugbyspelers gedurende 4 weken onderzocht. De resultaten werden vergeleken met personen (geen sporters) met eenzelfde BMI en personen met een hogere BMI.

Het bleek dat de darmflora van de rugbyspelers meer divers was, in het bijzonder vergeleken met de personen met een hogere BMI. Bovendien hadden ze een betere stofwisseling en veel grotere aantallen Akkermansia muciniphila. Deze bacterie wordt gelinkt aan een kleinere kans op obesitas en aanverwante stofwisselingsziekten. Akkermansia is niet verkrijgbaar als probioticum, maar de aanwezige populatie kan wel worden vergroot met een professioneel prebioticum (oligofructose). 

Tot slot keken de onderzoekers ook nauwkeurig naar de voeding. De rugbyspelers namen meer eiwitten tot zich (22%) dan de controlegroepen (15-16%) en aten meer groente, fruit en minder snacks. Al deze levensstijlkeuzes droegen eveneens bij aan een betere darmflora. Eerdere onderzoeken legden al een verband tussen een kleinere diversiteit van de darmflora en een verhoogde kans op infecties, autisme, diabetes, obesitas en prikkelbaredarmsyndroom. Om tot betere preventie en behandeling te komen, stellen de onderzoekers dan ook dat er in de toekomst meer onderzoek moet worden gedaan naar het verband tussen levensstijl en de kwaliteit van de darmflora.

Waarom zou u langer wachten om beweging ook een vast onderdeel te maken van úw (orthomoleculaire) behandeling? De Natura Foundation stimuleert deze benadering al jaren bij haar therapeuten. Bijvoorbeeld bij de opleidingen Orthomoleculaire Voedingsleer, Orthomoleculaire Gezondheidsleer, Evolutionaire Gezondheidsleer en de Cursus specifiek voor de sportbehandelaar.

Bronnen

  1. Clarke S, Murphy E, O’Sullivan O, et al. Exercise and associated dietary extremes impact on gut microbial diversity. Gut 2014.
  2. www.medicalnewstoday.com
  3. www.timeforwellness.org