Vitamine A tijdens zwangerschap essentieel voor afweer kind

dinsdag 15-april-2014



Onderzoekers van het VU medisch centrum concluderen dat te weinig vitamine A tijdens de zwangerschap waarschijnlijk lijdt tot een verminderde afweer bij het kind. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature.

Uit voortplantingsonderzoek met muizen blijkt dat vitamine A betrokken is bij de succesvolle ontwikkeling van lymfeklieren in het embryo. Lymfeklieren vervullen een essentiële rol bij het aanzetten en reguleren van de afweerreactie en zijn de opslagplaats van belangrijke immuuncellen zoals T- en B-lymfocyten. Wanneer de muizenembryo’s te weinig vitamine A kregen, bleken de lymfeklieren zich niet goed te ontwikkelen. In het volwassen stadium kregen deze muizen te maken met een sterk verminderde werking van het immuunsysteem. De afweer van een nakomeling lijkt bij een tekort aan vitamine A bij voorbaat een achterstand te hebben.

Aldus het VU Medisch Centrum:
“Dit onderzoek geeft inzicht in het effect van het dieet van een zwangere vrouw op de ontwikkeling en werking van het afweersysteem in haar nakomelingen, ook als deze volwassen zijn. Het is dus niet zo dat bij een goed voedingspatroon van de zwangere moeder er een probleem zal zijn bij de ontwikkeling en functioneren van de afweer van haar nakomelingen. Maar het is voorstelbaar dat de nakomelingen van zwangere vrouwen met een vitamine A-arm dieet bij voorbaat al een achterstand hebben in hun afweersysteem.”

Klik hier om dit onderzoek te lezen.