Magnesium bij overgewicht

maandag 26-september-2011

Vele honderden enzymen in ons lichaam zijn afhankelijk van het mineraal magnesium. Zo ook de enzymen die betrokken zijn bij het produceren van energie uit suiker en vet. Magnesium reguleert ook de natrium-, kalium- en calciumwaarden en is verder betrokken bij het reguleren van de bloeddruk, de bloedsuikerwaarde, alsmede de functie van ons spierstelsel, zenuwstelsel en immuunsysteem. In tegenstelling tot calcium wordt over het algemeen weinig aandacht geschonken aan magnesium terwijl de inname van dit mineraal in de gangbare westerse voeding juist te wensen overlaat. Een nieuw onderzoek illustreert dat suppletie met magnesium leidt tot diverse gunstige veranderingen bij mensen met overgewicht.

Een gerandomiseerde dubbelblinde crossover-studie onder 14 gezonde personen met overgewicht (BMI ≥25) toont dat een dagelijkse suppletie met 500 mg elementair magnesium (magnesiumcitraat) gedurende 1 maand resulteert in een significante daling van het nuchtere C-peptide (-0,4ng/ml) en insuline (-2,2 microU/ml). Verder werd een modulatie vastgesteld van 50 genen waaronder genen die betrokken zijn bij inflammatie. Dit onderzoek toont dat magnesiumsuppletie bij overgewicht kan leiden tot een verbetering van diverse metabole processen.

Wil je meer lezen? Kijk dan eens bij Monografieën.

Chacko SA, Sul J, et al. Magnesium supplementation, metabolic and inflammatory markers, and global genomic and proteomic profiling: a randomized, double-blind, controlled, crossover trial in overweight individuals.  Am J Clin Nutr, 2010 Dec 15; [Epub ahead of print]. PMID: 21159786