Microbioom moeder speelt rol in de kans op ASS

vrijdag 24-augustus-2018

Microbioom moeder speelt rol in de kans op ASS
De kans op het ontwikkelen van autisme-spectrum-stoornissen (ASS) wordt onder meer bepaald door de micro-organismen die het lichaam van de aanstaande moeder bevolken tijdens de zwangerschap. Dat suggereert nieuw onderzoek verricht aan de University of Virginia School of Medicine in de Verenigde Staten. 


De resultaten van het onderzoek geven mogelijke hints om autisme-stoornissen te voorkomen. Dat kan door aanpassing van het voedingspatroon en inname van aangepaste probiotica. De onderzoekers baseren zich onder meer op experimenten verricht bij muizen. Uit die experimenten bleek onder andere dat het nageslacht van muizen met een ongunstig microbioom ontvankelijker was voor ontwikkelingsstoornissen van de hersenen.

Invloed moederflora op brein

De onderzoekers vroegen zich af hoe het microbioom van de moeder van invloed is op de ontwikkeling van het brein van het ongeboren kind. Het onderzoek bij muizen toonde aan dat het nageslacht van muizen met een ongezond microbioom ontvankelijker is voor autisme-achtige stoornissen. De onderlinge verbanden blijken te verlopen via het afweersysteem en het zenuwstelsel. Allereerst blijkt dat het microbioom belangrijk is bij de programmering van het afweersysteem van het nageslacht en de wijze waarop dit systeem reageert op stress, verwondingen en in infecties. Daarnaast bleek ook dat interleukine- 17a (IL-17a) een rol speelt bij de ontwikkeling van autisme-achtige symptomen.  Het onderzoek leidt dan logischerwijs tot twee manieren waarin vormen van autisme voorkomen kunnen worden. Enerzijds aanpak van het ongunstige microbioom en anderzijds uitschakeling van IL-17a. Wijziging van het microbioom kan door aanpassing van dieet, faeces transplantatie en/of toepassing van probiotica. Het remmen van IL-17a is ingewikkelder. Bovendien zijn daar risico’s aan verbonden omdat IL-17a een rol vervult in de strijd tegen (schimmel)infecties. Blokkeren van IL-17a verhoogt dus het risico op infectiegevaar bij moeder en pasgeborene.


Verbonden lichaamssystemen

Samengevat legt het onderzoek de verbanden uit tussen micro-organismen, afweerreactie en het zich ontwikkelende brein. De kans op stoornissen gerelateerd aan autisme wordt mede bepaald door de verzameling micro-organismen in het lichaam (m.n. darmflora) van de aanstaande moeder. Benadrukt moet worden dat de resultaten verkregen van muizen nog onderzocht moet worden bij mensen alvorens klinische toepassingen mogelijk zijn. Vervolgonderzoek zal zich richten op het identificeren van de eigenschappen van het microbioom van zwangere vrouwen die samenhangen met autismestoornissen.  

 

Referentie

John R. Lukens, Catherine R. Lammert, Elizabeth L. Frost and Calli E. Bellinger, Critical roles for microbiota-mediated regulation of Th17 responses in a maternal immune activation model of autism, J Immunol May 1, 2018, 200 (1 Supplement) 166.36;