Verband vaatwandstijfheid en microbioom?

woensdag 20-juni-2018

Een aanzienlijk deel van de cardiovasculaire aandoeningen kan niet verklaard worden door traditionele risicofactoren. Britse onderzoekers stelden zich daarom de vraag of het darmmicrobioom er misschien iets mee te maken heeft.

 

Een verminderde kwaliteit of kwantiteit van het darmmicrobioom -de micro-organismen in onze darm- is eerder in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen waaronder diabetes, obesitas en inflammatoire maag- en darmziekten. Mogelijk omdat het darmmicrobioom een belangrijke regulator van oxidatieve stress, ontsteking, glucosetolerantie en insulinegevoeligheid is.

 

Daarentegen vertoont vaatwandstijfheid -een pathologisch verslechterende structuur en functie van de slagaders- een positieve correlatie met chronische hyperglykemie, hyperinsulinemie, adipokineniveau en systemische inflammatie. Bovendien blijkt het gerelateerd aan het cardiovasculair risico bij vooral jongere mensen en vrouwen, terwijl traditionele risicofactoren zoals obesitas en roken voor hen minder gelden. Deze verbanden lijken te duiden op een regulatie van de problemen die tot vaatwandstijfheid leiden door een gezond darmmicrobioom. Maar hoe zit dit precies?

 

Onderzoek

 
Deskundigen van de Universiteit van Nottingham en King\'s College in Londen hebben het fenomeen nader onderzocht. De medische gegevens van een groep van 617 volwassen vrouwelijke tweelingen van middelbare leeftijd werden geanalyseerd. De uitslagen van polsgolfsnelheid, maat voor vaatwandstijfheid, werden vergeleken met  gegevens over de samenstelling van hun darmmicrobioom. Tevens zijn metabolieten die eerder al gelinkt zijn aan hart- en vaatziekten en het metabool syndroom onderzocht op hun eventuele rol.

 

Resultaten

 
Bij alle vrouwen was er sprake van een significante correlatie tussen de diversiteit van de microben in de darm en de gezondheid van de slagaders. Ook na correctie voor metabole variaties en bloeddruk was de mate van arteriële stijfheid hoger bij vrouwen met een beperkter darmmicrobioom. De specifieke microben die verband hielden met een lager risico op arteriële verstijving waren eerder al geassocieerd met een lager risico op obesitas.

 

Conclusie

 
Voor het eerst is aangetoond dat darmbacteriën en hun metabolieten samenhangen met een lagere vaatwandstijfheid. Dit suggereert dat het richten op verbetering van het darmmicrobioom via voeding, beweging en probiotica een manier kan zijn om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Bovendien kan onderzoek van het darmmicrobioom worden gebruikt ter diagnostisering van het risico op hartaandoeningen.

 

Bronnen