Baanbrekend: omega-3 en neuro-inflammatie

maandag 25-september-2017

Recent publiceerde PNAS baanbrekend onderzoek waaruit blijkt dat omega-3-vetzuren uit vis in het lichaam door de zogenaamde endocannabinoïdenpathway worden omgezet in krachtige ontstekingsremmende en neuromodulerende stoffen.  

 

Het medische vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) is het meest geciteerde vakblad binnen de biomedische wetenschappen. Het onderzoek gaat dieper in op de pathways die ervoor zorgen dat omega-3-vetzuren EPA en DHA worden omgezet in bioactieve metabolieten met geneeskrachtige eigenschappen [1]. Een centrale rol is daarbij weggelegd voor de zogenaamde endocannabinoïdenpathway.

 

Endocannabinoïden zijn stoffen die het lichaam zelf aanmaakt en die betrokken zijn bij de regulering van het hongergevoel, stemming, geheugen en pijnbeleving. Hiervoor dokken ze aan op receptoren van voornamelijk het neurologische en immunologische systeem. Het zijn precies deze receptoren waarop ook THC (tetrahydrocannabinol) en CBD (cannabidiol) aangrijpen, de werkzame stoffen in Cannabis sativa. Medicinale cannabis wordt daarom ingezet bij bepaalde pijnbehandelingen.

 

Cannabinoïden zonder bijwerkingen

"Ons team ontdekte een enzymatische pathway die omega-3-endocannabinoïden omzet in krachtigere ontstekingsremmende en neuromodulerende moleculen. Het bleek dat deze moleculen enkele van dezelfde medicinale eigenschappen hebben als cannabis, maar zonder het psychotrope effect", aldus de onderzoekers.

 

De metabolieten helpen onder andere bij het in toom houden van het ontstekingsproces. Een uit de hand gelopen ontsteking komt vaak voor, bij neurodegeneratieve tot cerebrovasculaire aandoeningen. Vetzuurmediatoren spelen een centrale rol bij het reguleren van dit proces. Hier is dus een rol weggelegd voor (suppletie met) omega-3-vetzuren.

 

Belang van het onderzoek

Het onderzoek geeft een biochemische verklaring voor resultaten die eerder uit klinisch onderzoek naar voren kwamen, waaruit blijkt dat een voeding rijk aan omega-3-vetzuren ontstekingsremmende effecten heeft. Ook onderbouwt het  eerder epidemiologisch onderzoek dat DHA en EPA gunstig zijn voor het neurologische systeem en het immuunsysteem.

 

“Kort samengevat is het belang van dit onderzoek dat endocannabinoïde metabolieten van omega-3-vetzuren vanwege hun biologische eigenschappen potentieel therapeutische doelwitten zijn bij neuroinflammatoire en cerebrovasculaire aandoeningen.”

 

Bron

[1] McDougle D.R. et al., Anti-inflammatory ω-3 endocannabinoid epoxides, PNAS, vol. 114 no. 30, E6034-E6043 (June 6, 2017)