Onderzoek dr. Leo Pruimboom naar coeliakie

maandag 12-juni-2017

Een wetenschappelijke artikel over coeliakie van dr. Leo Pruimboom uit 2016 blijkt één van de best gedeelde artikelen uit het vakblad Journal of Health, Population and Nutrition, aldus BioMed Central. We brengen dit interessante artikel graag nog eens onder de aandacht.

 

Coeliakie niet altijd zichtbaar

Glutenbevattende granen zijn tegenwoordig het belangrijkste basisvoedsel binnen de menselijke voeding. Gluten zitten onder andere in tarwe, gerst en rogge. De inname ervan wordt niet alleen in verband gebracht met de ontwikkeling van coeliakie, maar ook met diverse verwante aandoeningen, waaronder diabetes type 1, depressie en schizofrenie.

 

Toch hoeft de inname van gluten niet altijd tot zichtbare symptomen te leiden. Leo Pruimboom: “Tot nu toe is er geen consensus over de mogelijke nadelige effecten op de gezondheid van gluteninname. Dit komt juist omdat de symptomen vaak uitblijven, zelfs bij personen die bewezen coeliakie hebben.”

 

Komt het vaak voor?

Asymptomatische coeliakie is aanwezig bij de meerderheid van personen met coeliakie en wordt gekenmerkt door afwezigheid van de klassieke symptomen van glutenintolerantie, zoals diarree, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Toch ontwikkelen deze personen vaker dan normaal ziekten die gerelateerd zijn aan gluteninname. Hoe komt dat?  

 

“Gluten kan worden afgebroken tot verschillende morfineachtige stoffen die glutenexorfinen worden genoemd. Deze stoffen hebben bewezen opioïde effecten en kunnen de nadelige invloed van gluteneiwit op de darmwand en op de functie van de darm maskeren”, aldus Leo Pruimboom.

 

Volledig artikel lezen

In het wetenschappelijke artikel wordt het werkingsmechanisme achter asymptomatische coeliakie verder toegelicht. Je kunt het kosteloos in zijn volledigheid lezen op BioMed Central (Engelstalig).