Blog: Daniel de la Serna

woensdag 31-mei-2017

Gezondheid is misschien wel de grootste hype van onze tijd. Toch zijn we volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gemiddeld 40 jaar chronisch ziek. Zijn al die inspanningen om goed voor onszelf te zorgen wel de moeite waard? Lees het blog van PNI-docent Daniel de la Serna.

 

| Daniel de la Serna

 

Honger, infecties of watergebrek vormen voor de moderne westerse mens geen gezondheidsprobleem meer. Vandaag de dag ligt de oorzaak in onze eetgewoonten: verkeerd, te laat of te veeleten. Gezondheid is een actueel thema. Toch zijn bijna alle chronische ziekten te wijten aan onze levensstijl. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor laaggradige ontstekingen, en dat inzicht kan leiden tot veranderingen in het gezondheidslandschap.

 

Laaggradige ontstekingen 

Een ontsteking is een natuurlijke reactie van het afweersysteem op bedreigingen als virussen of bacteriën. Door middel van de ontsteking wendt het lichaam het gevaar af en herstelt het de schade. Over het algemeen zijn zowel het ontstekingsproces als het doel ervan duidelijk. Voor de laaggradige ontsteking geldt dit echter niet. Dit type ontsteking treedt op wanneer de bloedbaan voortdurend wordt geactiveerd. Dit belemmert de weefselreparatie, waardoor het lichaam verder achteruitgaat.

 

Een voortdurend actief immuunsysteem gaat vrijwel altijd gepaard met een verlies aan insulinegevoeligheid of insulineresistentie. Insulineresistentie is meestal een rechtstreeks gevolg van de ontsteking zelf, van bewegingsarmoede, van langdurig zitten en van een gebrek aan diverse voedingsstoffen.

 

Insuline speelt een belangrijke rol 

Zoals je waarschijnlijk al weet, speelt insuline een hoofdrol binnen de bloedsuikerspiegel. Maar het heeft nog veel meer functies. Zo helpt het om het kalium/natrium-evenwicht in stand te houden. Het vertelt de hersenen dat we genoeg gegeten hebben. Dat is van essentieel belang bij de opname van bouwstoffen, want bij gebrek aan bouwstoffen kunnen de organen niet goed functioneren.

 

Gewoonlijk wordt insulinegevoeligheid de kop ingedrukt met medicijnen. Die werken wel, maar pakken het probleem niet bij de wortel aan. Behandelingen of interventies gebaseerd op lifestyle verdienen dan ook de voorkeur. Vandaag de dag is er wetenschappelijk bewijs dat betere leefgewoonten laaggradige ontstekingen kunnen laten verdwijnen en de insulinestofwisseling kunnen herstellen. Daarom is insuline zo belangrijk bij ontstekingen.

 

Wetenschappelijk bewijs 

Er is aangetoond dat simpele veranderingen zoals het verminderen van de maaltijdfrequentie, vervanging van koolhydraten door eiwit en goede vetten of intermittent fasting al spectaculaire resultaten opleveren. Hierdoor herstelt niet alleen de gevoeligheid voor insuline, maar verbetert ook de algehele gezondheid en daardoor de kwaliteit van leven.

 

Wat de voeding betreft, moeten we beseffen dat er talloze voedingsstoffen zijn die bij frequent gebruik en in hoge doseringen medicinale effecten hebben. Datzelfde geldt voor lichaamsbeweging, het beste medicijn dat er is. Onze adviezen zijn simpel: wekelijks voldoende lichaamsbeweging, niet te lang achtereen zitten, voldoende slaap en een regelmatig bioritme.

 

We kunnen dus zeggen dat verbetering van onze kwaliteit van leven met natuurlijke ingrepen de beste remedie vormt tegen die 40 jaren van chronische ziekte. Bij Natura Foundation hechten we veel belang aan voeding en lichaamsbeweging. Het zijn twee fundamentele elementen van de klinische psycho-neuro-immunologie (kPNI). Meer informatie over deze opleiding vindt u hier.