Link ongezonde voeding tijdens zwangerschap en ADHD

dinsdag 11-oktober-2016

Uit onderzoek blijkt dat ongezonde voeding tijdens de zwangerschap gerelateerd is aan symptomen van ADHD bij het kind. Het is voor het eerst dat er een epigenetisch verband is gevonden tussen ongezonde prenatale voeding en gedragsproblemen.

 

Onderzoekers van King’s College (UK) en de universiteit van Bristol (UK) hebben een verband ontdekt tussen slechte prenatale voeding en een hogere IGF2-methylatie bij kinderen met gedragsproblemen. Slechte prenatale voeding bevat onder andere veel transvet en suiker uit sterk bewerkte producten, waaronder kant-en-klaarmaaltijden, chips, koekjes en gebak.

 

Meer last van ADHD

Bij het onderzoek werden 83 jonge kinderen met veel gedragsproblemen vergeleken met 81 kinderen met weinig gedragsproblemen. In beide groepen werd naar de methylatie van IGF2 gekeken, een gen dat betrokken is bij de groei en ontwikkeling van de hersenen van de foetus.

 

Het bleek dat een hogere mate van IGF2-methylatie gerelateerd was aan meer gedragsproblemen op jongere leeftijd. Ook ontdekten de onderzoekers dat een grotere mate van methylatie verband hield met meer ADHD-symptomen tussen de 7 en 13 jaar. Dit gold overigens alleen bij kinderen waarbij op jonge leeftijd ook al gedragsproblemen waren vastgesteld.

 

Voeding van de moeder

De onderzoekers concluderen dat, wanneer IGF2 in sterke mate gemethyleerd is, bepaalde hersengebieden zich minder goed kunnen ontwikkelen. Vooral het cerebellum en de hippocampus, die beide onder invloed staan van IGF2, spelen een rol bij ADHD. De methylatie van IGF2 vindt plaats tijdens de zwangerschap onder invloed van de voeding van de moeder.

 

“Het blijkt dat een gezonde prenatale voeding de kans op ADHD-symptomen en gedragsproblemen bij kinderen kan verkleinen. Dat geeft hoop, want nutritionele en epigenetische risicofactoren kunnen we beïnvloeden”, aldus de onderzoekers.

 

Praktische handvatten

Welke voeding kunnen zwangere vrouwen het best eten om zo veel mogelijk risicofactoren te elimineren?

 

“We doen nog onderzoek naar de soorten voeding die uitkomst bieden. We weten bijvoorbeeld dat specifieke vetsoorten, zoals omega-3 uit vis, walnoten en kip juist ontzettend belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen. Ook weten we al dat voedingssupplementen kunnen helpen om symptomen van ADHD en gedragsproblemen terug te dringen. Het is dus erg belangrijk om de rol van epigenetische factoren in de toekomst nog verder te onderzoeken.”

 

Voor zwangere vrouwen blijft dus het devies om voor een gezonde basisvoeding te kiezen, zoals een mediterrane- of oervoeding, aangevuld met de nodige extra basissuppletie voor zwangere vrouwen. Bij kinderen is ook veel mogelijk met voeding en suppletie, zeker in combinatie met een eliminatiedieet, om zo eventuele andere uitlokkers van ADHD op te sporen.

 

Bron

Rijlaarsdam J, Cecil CA, Walton E, Mesirow MS, Relton CL, Gaunt TR, McArdle W, Barker ED, Prenatal unhealthy diet, insulin-like growth factor 2 gene (IGF2) methylation, and attention deficit hyperactivity disorder symptoms in youth with early-onset conduct problems, J Child Psychol Psychiatry. 2016 Aug 18.