Ken je B-vitaminen!

donderdag 8-september-2016

Vitamine B8 is belangrijk, maar weet je precies waarom? En onder welke gangbare naam kennen we vitamine B4 eigenlijk veel beter? Om je geheugen op te frissen, nog eens alle B-vitaminen en hun belangrijkste werkingsgebieden op een rijtje.

 

Het werkingsgebied van de B-vitaminen is heel breed. Het B-complex bestaat uit de vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12 met elk hun eigen functie. Maar ook PABA, inositol en choline (B4) maken er deel van uit. Daarbij is het zo, dat het gehele B-complex beter wordt opgenomen en effectiever werkt dan de afzonderlijke B-vitaminen. Ook is het bij bepaalde B-vitaminen belangrijk om de actieve vormen te gebruiken. Hieronder een overzicht om je geheugen op te frissen.

Vitamine B1

Vitamine B1 draagt bij aan een normaal energieleverend metabolism, ondersteunt een normale psychologische functie, ondersteunt het zenuwstelsel en heeft een gunstige werking op het hart. De combinatie van B1, B3, B8, B11 en B12 is extra gunstig voor een goede geestelijke balans.

Vitamine B2

Vitamine B2 ondersteunt het energieniveau en helpt om vermoeidheid te verminderen. Ook is het goed voor het zenuwstelsel, gunstig voor de ijzerstofwisseling en werkt het celbeschermend. Het helpt bovendien bij de verzorging van de huid van binnenuit en is goed voor het gezichtsvermogen. De best opneembare vorm van B2 is de actieve vorm riboflavine-5-fosfaat.

Vitamine B3

Vitamine B3 bevordert de energiestofwisseling, werkt effectief bij vermoeidheid en draagt bij aan een normale psychologische functie. Niacine is een actieve vorm van vitamine B3 die snel wordt opgenomen in het lichaam en zonder tussenkomst van de lever direct wordt benut. Dit biedt onder andere uitkomst wanneer de omzetting niet optimaal verloopt. Wanneer je daar gevoelig voor bent, kan gewone niacine (vitamine B3) in hogere doseringen een warme, rode, jeukende huid veroorzaken. Flushvrije niacine veroorzaakt deze reactie niet.

Vitamine B4 (choline)

Choline is een relatief onbekende, maar belangrijke voedingsstof die verwand is aan de B-vitaminen. In Nederland bestaat voor choline geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). De Verenigde Staten loopt daarin voorop: vrouwen wordt geadviseerd dagelijks 425 mg te nemen en mannen 550 mg. Choline past uitstekend in een gezonde levensstijl en is in het bijzonder geschikt voor ouderen en zwangere vrouwen. 

Vitamine B5 

Vitamine B5 is erg belangrijk voor lichaam en geest: het ondersteunt het energieniveau en zorgt ervoor dat je je minder moe voelt. Vitamine B5 helpt bovendien bij geestelijke inspanning en druk, biedt weerstand in stresssituaties en draagt bij aan een normale psychologische functie. Tot slot draagt het bij aan een normale stofwisseling van onder andere vitamine D en van bepaalde neurotransmitters. Neurotransmitters zijn boodschapperstofjes die informatie overbrengen in de hersenen.

Vitamine B6

Vitamine B6 is betrokken bij meer dan 130 lichaamsfuncties. Zo is het naast het zenuwstelsel en de psychologische functie van belang voor de vorming van rode bloedlichaampjes, een normale werking van het immuunsysteem en een normale energiestofwisseling. Pyridoxaal-5-fosfaat is een actieve vorm van vitamine B6 die snel wordt opgenomen in het lichaam en zonder tussenkomst van de lever direct wordt benut. Dit biedt onder andere uitkomst wanneer de omzetting niet optimaal verloopt.

Vitamine B8

Biotine is een van de minst bekende B-vitaminen. Toch is het een van de belangrijkste stoffen in ons lichaam. Biotine bevordert namelijk de energiestofwisseling en helpt energie vrijmaken uit vet, koolhydraten en eiwitten. Een andere belangrijke rol van biotine ligt in de functie van de zenuwen. Biotine is belangrijk voor de concentratie, het leervermogen en het geheugen. Ook draagt het bij aan geestelijke veerkracht, een heldere geest en een goede gemoedstoestand.

Vitamine B11 (foliumzuur)

Foliumzuur is natuurlijk het zwangerschapsvitamine bij uitstek. Wat niet veel mensen weten, is dat ook mannen baat hebben bij foliumzuur. Het B-vitamine is goed voor de leerprestatie en een goede geestelijke balans. Ook is het gunstig voor een normale homocysteïnestofwisseling. Het actieve glucosaminezout van foliumzuur (5-methyl-tetrahydrofolaat, 5-MTHF) wordt zonder tussenkomst van de lever direct door het lichaam benut. 

Vitamine B12 

Vitamine B12 is essentieel voor mentale veerkracht, geheugen en energie. Het is breed inzetbaar en biedt extra uitkomst wanneer men iets ouder wordt. Naast de psychologische functie, vervult B12 onder andere een rol in de homocysteïnestofwisseling. Adenosyl- en methylcobalamine zijn actieve vormen van vitamine B12 die snel worden opgenomen in het lichaam en zonder tussenkomst van de lever direct worden benut. Dit biedt onder andere uitkomst wanneer de omzetting niet optimaal verloopt.

PABA en inositol

Naast diverse B-vitaminen en choline (B4), bestaat het volledige vitamine B-complex ook uit de stoffen PABA en inositol. Deze stoffen hebben van zichzelf diverse interessante eigenschappen, maar zijn bovendien erg belangrijk voor een goede opname en werking van het vitamine B-complex.

 

Kortom: als je op zoek bent naar een goed B-supplement, kies dan voor het gehele B-complex, mét alle ondersteunende stoffen en diverse belangrijke B-vitaminen in de actieve vorm.