Koffie, thee en wijn goed voor darmflora

donderdag 19-mei-2016

Goed nieuws voor wie graag koffie, thee of rode wijn drinkt: volgens een publicatie in Science zorgen deze dranken voor een gezondere en meer diverse darmflora. Het tegenovergestelde blijkt te gelden voor volle melk en suikerrijke drankjes.

 

We zijn niet alleen wat we eten, maar ook wat we drinken. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Groningen dat recent is gepubliceerd in Science. De onderzoekers analyseerden ontlastingsmonsters van 1135 deelnemers aan de Lifelines-DEEP studie. Deze gegevens werden vergeleken met andere gegevens die binnen dit onderzoek werden verzameld. 

Zestig voedingsfactoren

"We vonden zestig voedingsfactoren die van invloed zijn op de diversiteit. En op het gebied van gezondheid geldt: hoe groter de diversiteit, hoe beter", aldus de onderzoekers. Naast zestig voedingsfactoren, bleken er twaalf factoren gerelateerd aan ziekte, negentien aan medicijnen en vier aan roken. In totaal werden meer dan 120 factoren gevonden die van invloed waren op de samenstelling van de darmflora.

Thee, wijn en koffie

Vooral de consumptie van fruit, groenten en yoghurt droeg bij aan een bredere diversiteit van de darmflora. Dit bleek ook te gelden voor thee, rode wijn, koffie en karnemelk, zolang men daar niet van laxeert. Aan de andere kant bleken suikerrijke drankjes, volle melk en zoute snacks de diversiteit juist te verkleinen. Een minder brede darmflora werd ook gevonden bij personen met prikkelbare darmsyndroom en bij personen die rookten tijdens de zwangerschap.

Vrouwen diverser dan mannen

Vrouwen bleken over het algemeen een grotere diversiteit te hebben dan mannen en ouderen een grotere diversiteit dan jongeren. Mensen met minder harde ontlasting bleken een grotere diversiteit te hebben dan mensen die hardere en drogere ontlasting hadden. Daarnaast werden significante verbanden gevonden tussen de diversiteit en middelomtrek, antibioticagebruik in het verleden en urinezuurconcentraties. Urinezuur speelt een rol bij jicht.

Geneesmiddelen en antibiotica

De belangrijkste remmende factor op de diversiteit bleken geneesmiddelen te zijn. De duidelijkste tekenen daarvan werden gevonden bij recent gebruik van antibiotica, osmotische laxeermiddelen, medicijnen voor prikkelbare darmsyndroom, benzodiazepinen, antidepressiva, antihistaminica, de pil en hormonen die rond de menopauze worden gebruikt.

Geen verband gevonden keizersnede

Tegen de verwachtingen in kwam uit de gegevens niet naar voren dat diversiteit onder invloed stond van een vaginale geboorte of keizersnede. Ook troffen de wetenschappers geen bewijs aan voor een verband met borstvoeding. Dit bleek echter wel uit eerder onderzoek.  

Conclusie

Het onderzoek laat zien dat een gezond microbioom onmisbaar is voor een gezond lichaam. "Het wordt steeds duidelijker dat de darmflora een soort vingerafdruk bevat waaraan allerlei gezondheidsaspecten van de gastheer af te lezen zijn", zeggen de onderzoekers.

 

Lees ook: Herstel flora na antibiotica kan jaren duren.

Bronnen

  1. http://medicalxpress.com/news/2016-05-coffee-wine-good-microbes-gut.html
  2. G. Falony et al. Population-level analysis of gut microbiome variation, Science (2016). DOI: 10.1126/science.aad3503