Supplementen die ondersteunen bij depressie

vrijdag 20-mei-2016

Met antidepressiva wordt vaak niet het beoogde resultaat behaald. Naast bijwerkingen, reageert een deel van de patiënten na verloop van tijd niet meer op de behandeling. De wetenschap is daarom op zoek naar supplementen die het effect van de behandeling vergroten. 

 

Het was al bekend dat verschillende professionele voedingssupplementen neurochemische processen in de hersenen kunnen moduleren die een rol spelen bij depressie. De metareview van de universiteiten van Melbourne (AUS) en Harvard (VS) is echter de eerste dat dit onderwerp nader onderzoekt. 

 

Voor hun onderzoek gebruikten ze klinische onderzoeksresultaten uit PubMed, CINAHL, Cochrane Library en Web of Science tot aan december 2015.  Wanneer er voldoende gegevens beschikbaar waren, werd gekeken of er een significant effect werd gemeten ten opzichte van placebo.

Positieve resultaten

De beste positieve resultaten werden gevonden voor gerepliceerde studies met S-adenosylmethionine (SAMe), methylfolaat (goed opneembaar foliumzuur), omega-3 (vooral EPA) en vitamine D. Enkelvoudige studies gaven positieve resultaten voor creatine, folinezuur en aminozuurcombinaties. Gemengde resultaten werden gevonden voor zink, gewoon foliumzuur, vitamine C en tryptofaan. 

 

Inositol was de enige stof die ronduit geen verbetering gaf op depressie. Wellicht kwam dit omdat het afzonderlijk van het B-complex werd genomen. Het gebruik van supplementen gaf overigens bij geen enkel onderzoek aanleiding tot bijwerkingen, behalve lichte maagklachten bij personen die daarvoor gevoelig bleken.

 

“Het bewijs ondersteunt in ieder geval gebruik van SAMe, methylfolaat, omega-3 en vitamine D samen met antidepressiva om depressieve symptomen te verminderen”, zeggen de onderzoekers. 

Natuurlijk alternatief antidepressiva

Een natuurlijk bijwerkingsarm alternatief voor antidepressiva is een extract van Crocus sativus, de saffraankrokus. Uit meerdere dubbelblinde klinische onderzoeken bij personen met milde tot matige depressie blijkt dat het antidepressieve effect van Crocus sativus groter is dan placebo en vergelijkbaar is met dat van de antidepressiva fluoxetine en imipramine. 

Bronnen

  1. Jerome Sarris, Ph.D., M.H.Sc., Jenifer Murphy, Ph.D., David Mischoulon, M.D., Ph.D., George I. Papakostas, M.D., Maurizio Fava, M.D., Michael Berk, M.D., Ph.D., Chee H. Ng, M.D., Adjunctive Nutraceuticals for Depression: A Systematic Review and Meta-Analyses, The American Journal of Psychiatry, published online 26 April 2016. 
  2. http://www.naturafoundation.nl/monografie/crocus_sativus.html