Anthocyanidinen verlagen LDL-cholesterol

woensdag 16-maart-2016

Anthocyanidinen zijn pigmenten die kleur geven aan groente, fruit en bloemen. Maar wie denkt dat natuurlijke kleurstoffen weinig doen voor onze gezondheid, heeft het mis. Een metareview bevestigt te meer hun belangrijke rol in onze gezondheid.

 

Anthocyanidinen zijn krachtige antioxidanten. Uit een recente metareview blijkt bovendien dat ze het LDL-cholesterol kunnen verlagen, wat gunstig is voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één. Roken, bewegingsarmoede en verarmde voeding zijn de grootste boosdoeners.

Beter LDL-cholesterol bij overgewicht

Voor de metareview werden 12 gerandomiseerde, klinische onderzoeken gebruikt. Bij alle onderzoeken werd zuiver anthocyanidine of een anthocyanidine-rijk extract vergeleken met placebo. Daarbij werd gekeken naar biomarkers voor hart- en vaatziekten, waaronder triglyceriden, totaal cholesterol, HDL- en LDL-cholesterol en bloeddruk. 

 

Uit de review komt naar voren dat anthocyanidinen het LDL-cholesterol kunnen verlagen bij personen met overgewicht. Dit effect trad niet op bij personen met een gezond gewicht. Er werd een omgekeerd evenredig verband gevonden tussen anthocyanidinen en anthocyanidine-rijke voeding enerzijds en sterfte door hart- en vaatziekten anderzijds. Oftewel: hoe meer anthocyanidinen in de voeding, hoe beter de prognose bij hart- en vaatziekten.  

Weinig anthocyanidinen in onze voeding

Anthocyanidinen zitten onder andere in zwarte bessen, bosbessen, bramen en frambozen. Van de volwassenen tot 69 jaar eet slechts 10% van de vrouwen en 6% van de mannen de aanbevolen hoeveelheid fruit. Het bovenstaande rijtje met vruchten is bovendien niet bijzonder populair. Wat zijn dan onze favorieten? 

 

De appel natuurlijk, op de voet gevolgd door de banaan. Bananen bevatten helemaal geen anthocyanidinen en een appel tussen de 1,8 en 17 milligram, afhankelijk van de soort. Ter vergelijking: zwarte bessen (Ribes nigrum) bevatten 533 milligram per portie. De absolute kampioen is overigens de gewone appelbes (geen familie van de appel). Een portie bevat maar liefst 2150 milligram! Deze vrucht is overigens niet overal verkrijgbaar en de smaak wordt geregeld als zeer wrang omschreven.

Waar u op moet letten

Wanneer u voor een extract kiest van Ribes nigrum, zorg er dan voor dat dit gestandaardiseerd is op minimaal 25% anthocyanidinen. Daarbij is het belangrijk dat ook alle ondersteunende stoffen voor een betere opname en werking behouden zijn. Zoals de onderzoekers zelf al aangeven: “Bessen zijn een essentiële groep in elke voeding die gezond is voor het hart. Dit komt door het gehalte van bio-actieve stoffen, maar ook door de variëteit van deze stoffen”. 

Bronnen
  1. agf.nl/artikel/93265/Sla-populairste-groente,-appel-meest-geliefde-fruit
  2. nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/leefstijl/voeding/hoeveel-mensen-voldoen-aan-de-richtlijnen-goede-voeding/
  3. T.C. Wallace, et al., Systematic Review of Anthocyanins and Markers of Cardiovascular Disease, Nutrition 2016, 8(1), 32
  4. who.int/cardiovascular_diseases/en/
  5. Xianli Wu, Gary R. Beecher, Joanne M. Holden, David B. Haytowitz, Susan E. Gebhardt, Ronald L. Prior, Concentrations of Anthocyanins in Common Foods in the United States and Estimation of Normal Consumption, Journal of Agricultural and Food Chemistry 2006, 54, 4069-4075