Magnesium suppleren al zinvol bij prediabetes

maandag 30-november-2015

Diabetici hebben lagere magnesiumwaarden dan de rest van de bevolking. Magnesium kan bij hen de insulinegevoeligheid verhogen. Nieuw onderzoek laat zien dat suppleren al zinvol is bij prediabetes.

 

De magnesiumstatus bij diabetici ligt lager dan gemiddeld. Suppletie met magnesium heeft bij hen een positief effect op het glucosemetabolisme, de insulinegevoeligheid en het serumkaliumgehalte. Magnesium kan dus helpen om diabetes onder controle te houden. 

 

Uit recent onderzoek blijkt dat het al bij prediabetes zinvol is om extra magnesium te suppleren. In totaal deden 116 mannen en vrouwen met prediabetes mee aan het onderzoek. Allen hadden ze een lage magnesiumstatus. Gedurende vier maanden kreeg de ene helft dagelijks een oplossing met 382 mg magnesium, de andere helft een placebo.   

 

De interventie verlaagde het bloedglucosegehalte en verbeterde de bloedglucoseregulatie. Dit effect werd bij placebo niet gevonden. Suppletie met magnesium zou dus ook het risico op progressie van prediabetes naar diabetes kunnen verlagen. Magnesiumsuppletie is eenvoudig te combineren met speciale voeding voor diabetici.

Bronnen

  1. Guerrero-Romero F, Simental-Mendía LE, Hernández-Ronquillo G, Rodriguez-Morán M., Oral magnesium supplementation improves glycaemic status in subjects with prediabetes and hypomagnesaemia: A double-blind placebo-controlled randomized trial, Diabetes Metab. 2015 Jun;41(3):202-7.
  2. http://www.naturafoundation.nl/monografie/Magnesium.html