Minder ontstekingen door shiitake

zaterdag 3-oktober-2015

Onderzoek aan de universiteit van Florida geeft aan dat dagelijkse consumptie van een paar shiitakepaddenstoelen een flinke boost kan geven aan het immuunsysteem. Een aantrekkelijke strategie om de ontstekingsbelasting omlaag te krijgen!

 

Aan het onderzoek deden 52 proefpersonen mee tussen de 21 en 41 jaar. Vier weken lang aten ze dagelijks 113 gram shiitake. Om andere invloeden op het immuunsysteem uit te sluiten, was het niet toegestaan om thee, antioxidanten, probiotica of meer dan 7 porties fruit of groente per dag te nuttigen. Vegetariërs en veganisten waren daarom ook uitgesloten van deelname.

 

Zowel voor als na het experiment werden er bloedmonsters afgenomen. De resultaten waren positief: de gamma-delta T-cellen functioneerden beter en er kwamen minder ontstekingseiwitten vrij. De onderzoekers concluderen daarom dat dagelijkse inname van shiitake significante positieve effecten heeft op het immuunsysteem.

 

De belangrijkste geneeskrachtige werking van shiitake berust op het hoge gehalte aan actieve polysachariden. Vooral de bètaglucanen met een 1,3 -1,6-basisstructuur hebben diverse afweerstimulerende eigenschappen en laten bij verschillende ziektebeelden positieve effecten zien.

 

Ook oesterzwam (Pleurotus ostreatus) wordt beschouwd als zeer rijke glucaanbron, waarbij pleuran verantwoordelijk worden gehouden voor het effect. D-fractie wordt gezien als het belangrijkste glucaanextract van maitake (Grifola frondosa) met eveneens zeer gunstige immuunmodulerende eigenschappen. Een andere breed inzetbare paddenstoel die bekend staat om zijn positieve invloed op de immuunfunctie is Cordyceps sinensis.

 

Lees meer over dit onderwerp in de monografie medicinale paddenstoelen.


Bronnen

  1. Aggarwal P, Sharma P, Sharma S, Aggarwal J. Antioxidant mushrooms: a review. IRJP 2012;3,(6)
  2. Cheung PCK. The nutritional and health benefits of mushrooms. Nutr Bull. 2010;35:292-299
  3. Rop O, Mlcek J, Jurikova T. Beta-glucans in higher fungi and their health effects. Nutr Rev. 2009; Vol. 67(11):624–631