Hoe verlengt caloriebeperking de levensduur?

vrijdag 18-september-2015

Het was al bekend dat caloriebeperking levensverlengend werkt bij muizen. Onderzoek aan de Universiteit van Newcastle laat zien dat de vorming van eiwitcomplexen in de mitochondriën daarbij een sleutelrol speelt.

 

De onderzoekers hebben aangetoond dat bepaalde eiwitten in mitochondriën betrokken zijn bij vroegtijdige veroudering van muizen. In afzondering produceren deze eiwitten vrije radicalen. Dit zorgt voor oxidatieve schade, waardoor de cel sneller veroudert. In complexvorm treden oxidatieve schade en celveroudering minder snel op.

 

De onderzoekers pasten diverse interventies toe om complexvorming te stimuleren. Eén daarvan was caloriebeperking. Caloriebeperking zorgt ervoor dat een cel minder nutriënten tot zich kan nemen. Wat blijkt? De eiwitcomplexen werden bij nutriëntenschaarste vrijwel perfect opgebouwd, waardoor de betrokken muizen langer leven. Een overdaad aan nutriënten zorgt juist voor minder efficiënte complexvorming en heeft daarmee een nadelig effect op de levensduur.

 

"Onze gegevens onderbouwen grotendeels waarom caloriebeperking kan zorgen voor een betere functie van de mitochondriën, verlenging van de levensduur en vertraging van veel leeftijdsgerelateerde aandoeningen”, aldus de onderzoekers.

 

De onderzoekers sturen erop aan caloriebeperking en de vorming van eiwitcomplexen te onderzoeken bij mensen. Ze hopen zo vast te kunnen stellen of het mechanisme precies zo werkt als bij muizen. Vooralsnog is het een veelbelovende ontwikkeling op het gebied van anti-aging.

Bron

Satomi Miwa, et al., Low abundance of the matrix arm of complex I in mitochondria predicts longevity in mice, Nature Communications 5, Article number: 3837.