Zorg maakt geen onderscheid man en vrouw

dinsdag 14-juli-2015

 

Vrouwen en mannen verdienen even goede zorg. Maar dat betekent niet dat ze dezelfde zorg nodig hebben. “Er is veel te weinig kennis over de gezondheidsverschillen tussen man en vrouw”, meldt de NOS onlangs. Vrouwen krijgen daardoor vaak geen optimale behandeling.

 

Het vrouwelijk lichaam is relatief onbekend terrein voor de wetenschap. Oorzaak is dat het meeste onderzoek wordt gedaan met gezonde jonge mannen en de resultaten niet zonder meer naar vrouwen zijn te generaliseren. Wanneer men dit wel doet, kan dit leiden tot verkeerde diagnoses en niet werkende behandelingen. Zo ervaren vrouwen veel meer bijwerkingen van medicijnen dan mannen, op wie ze hoofdzakelijk getest worden.

Hoe anders zijn vrouwen?

Aan de positieve kant leven vrouwen ongeveer 3,6 jaar langer, overlijden minder vaak aan kanker en hebben minder last van verslavingen.  Maar er zijn ook grote nadelen: vrouwen krijgen zes jaar eerder een chronische ziekte en ervaren een half jaar eerder lichamelijke beperkingen. Ze hebben vaker last van migraine, langdurige aandoeningen en sterven vaker aan hart- en vaatziekten. Ook gaan vrouwen vaker naar de huisarts, slikken veel meer medicijnen en worden, los van zwangerschap en bevalling, tien procent vaker opgenomen in het ziekenhuis.

Wat moet er gebeuren?

Vrouwennetwerk WOMEN Inc. heeft het gebrek aan kennis van het vrouwenlichaam aangekaart in de Kennisagenda en deze aangeboden aan minister Edith Schippers. Volgens het netwerk moet er een Nationaal Programma Gender en Gezondheid komen. Zo wil men artsen ertoe brengen de gezondheidsverschillen te respecteren en in hun behandeling mee te nemen. Verder moet grootschalig onderzoek leiden tot meer kennis op dit onderbelichte gebied.

Bron

http://nos.nl/artikel/2041634-artsen-hebben-te-weinig-kennis-van-vrouwelijk-lichaam.html