Cursist enthousiast over module 1 opleiding Orthomoleculaire Therapie

dinsdag 26-mei-2020



Op 1 september 2020 start de opleiding Orthomoleculaire Therapie met module 1 Voeding & Preventie bij ons opleidingscentrum in Numansdorp. Wij vroegen een aantal oud-cursisten waarom ze voor deze opleiding hebben gekozen en wat ze van module 1 vonden. U leest hieronder alles over hun ervaringen. Bent u benieuwd of de opleiding Orthomoleculaire Therapie iets voor u is? Download vrijblijvend het eerste hoofdstuk uit het volledig vernieuwde lesboek en lees meer over de verschillende modules.

Milou Vugts (50 jaar) was jeugdwelzijnswerker in de kinderpsychiatrie en had altijd een interesse voor voeding. Na de geboorte van haar kinderen, en de perikelen rondom de voeding van één van hen, besloot ze zich om te scholen tot diëtist. Inmiddels runt ze tien jaar haar eigen praktijk, waarvan ze zich de laatste drie jaar is gaan specialiseren in de darmwerking. Over dit onderwerp ontstonden steeds meer vragen waarbij een antwoord in de reguliere diëtistenpraktijk uitbleef.


‘Ik zag veel cliënten met darmklachten, bij een prikkelbare darm adviseerde ik vaak het FODMAP-dieet. Soms met resultaat en soms niet. In beide gevallen bleef ik met dezelfde vraag zitten: Wat is de oorzaak van hun klachten? Over de oorzaak van het prikkelbaar darmsyndroom is in de reguliere diëtistpraktijk geen antwoord te vinden. Waarom werkt het dieet bij de één wel en bij de ander niet? Ik geloof niet dat er één voedingspatroon bestaat wat voor iedereen werkt. Wat gezond is en wat werkt, is afhankelijk van de persoon en de situatie.’ 

“In mijn werk als diëtist vroeg ik mij continu af wat de oorzaak van klachten was” 


Op zoek naar antwoorden

‘Ik zocht naar antwoorden in de alternatieve praktijk die wetenschappelijk onderbouwd waren,’ vertelt Milou. ‘Daarin ben ik heel kritisch. Ik vind het belangrijk dat wat je doet wetenschappelijk is aangetoond. Na een online webinar van Natura Foundation over de opleiding orthomoleculaire therapie was ik positief geraakt over de onderbouwing. In een gesprek met docent Margo Peinemann gaf ze aan dat je geen protocollen leert, maar dat je leert begrijpen hoe alle lichaamssystemen werken, waarom een cliënt bepaalde klachten heeft, wat je hieraan kunt doen, hoe je quick wins inzet (denk aan supplementen of kruiden) en hoe je uiteindelijk de onderliggende oorzaak aanpakt. Dat sluit helemaal aan bij mijn visie.’  


Wat vond je van module 1: Voeding en preventie?

‘Bij de eerste module, die ik net heb afgerond, viel ik gelijk met mijn neus in de boter als diëtist. Het ging over de vraag hoe voeding eruit zou moeten zien. We vergeleken diverse diëten en hoe ons lichaam dit verwerkt. Veel mensen kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen tarwe,’ legt Milou uit, ‘dat kun je ook in het bloed zien. Bij Natura Foundation leggen ze goed uit hoe dat komt. In granen zitten, naast voedingsstoffen, ook antinutriënten. Die zijn bedoeld voor het zaad om verder te groeien en daarom moeilijk verteerbaar voor de mens.’  

‘Nu kan ik aan cliënten uitleggen waarom ze slecht tegen tarwe kunnen’ 

‘Het was heel interessant om voeding in dit perspectief te plaatsen en ze staven de theorie heel goed met wetenschappelijk materiaal. Maar,’ zegt Milou met kritische toon, ‘als ik bijvoorbeeld de opleiding Chinese voedingsleer had gevolgd dan zouden er weer andere onderzoeken gebruikt worden voor de onderbouwing. Dat houd je, desondanks vind ik de denkwijze heel logisch en komt het overeen met mijn praktijkervaring.’  


Wat heeft de opleiding je tot nu toe gebracht?

‘Tot nu toe heeft de opleiding me veel onzekerheid gebracht, in de goede zin van het woord’ vertelt Milou lachend. ‘De nieuwe informatie en inzichten die je vergaart wil je het liefste direct toepassen in je werk. Een nieuw inzicht is nuchter bewegen,’ vertelt ze enthousiast. ‘Als je eet, maar niet direct je energie verbruikt, wordt een gedeelte van de energie opgeslagen in de vorm van glycogeen, onder andere in de spieren. Dit is de energievoorraad die als eerste gebruikt wordt als we ons inspannen. Maar als je te vaak, of te veel eet, is die voorraadkamer vol en worden met name koolhydraten gemakkelijk als vet opgeslagen.  Als je nuchter beweegt, zoals ’s ochtends voor je ontbijt, dan wordt de voorraad in de spieren opgebruikt zodat deze weer aangevuld kan worden. Hierdoor is er minder insuline nodig en sla je dus minder snel vet op,’ legt Milou uit. ‘Daarnaast is het voor het lichaam gezond om ieder anderhalf uur krachtoefeningen te doen, dat kunnen een paar squads zijn of je stoel een paar keer optillen. Het leuke is dat we dit ook tijdens de lessen doen. De lessen waren tot nu toe allemaal erg goed, ik ben zeer positief over de docenten. Sinds de lockdown krijgen we online les, we zijn net gestart met module 2 waarbij we ons verdiepen in de algemeen onderliggende processen.’


Hoe wil je de opleiding in de toekomst toepassen in je werk?

‘Ik ben nog heel erg zoekende daarin. Ik neig naar een combinatie van regulier en orthomoleculair, dat zou een mooie tussenweg zijn.


Bekijk onze opleiding Orthomoleculaire Therapie

 

Cookies

Als u verder klikt op onze website, gaat u er ook mee akkoord dat we cookies gebruiken. Daarmee verzamelen we gegevens en volgen we wat bezoekers doen op onze website. Met die informatie verbeteren we onze website en tonen we informatie die aansluit bij wat u interesseert. Als u geen cookies accepteert, kunt u geen video's bekijken of content delen op social media. Meer informatie.

Cookies zelf instellen